BMIAlkoholDiskuze×

VYHLEDAT

Zavřít

Aminokyseliny, kyseliny

Anabolika, steroidy

Antioxidanty

Bílkoviny, proteiny

Chemie

Enzymy, koenzymy

Hubnutí, diety, redukce

Kreatin, kre-alkalyn...

Minerální látky

PelMel

Pitný režim

Pohybový aparát

Přídatné látky, aditiva...

Řasy

Rostliny, extrakty, silice

Sacharidy

Tuky, oleje

Vitaminy

Živočišné látky, extrakty

www.nutrion.cz/info

PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.


FOSFOR Latinský název Phosphorum

Fosfor - chemická značka je P. V Mendělejevově tabulce ho řadíme do skupiny V. Celkové množství v těle činí 19,3 - 25,8 mol (600 - 800 g).

Koncentrace fosforu v séru je 0,7 -1,5 mmol/l. Močí se vylučuje 15 - 90 mmol/den. 80 % celkového množství je uloženo v kostech a zubech. Asi 9 % je uloženo ve svalech. Je velice důležité, aby fosfor byl v rovnováze s vápníkem a to v poměru 2,5:1 ve prospěch vápníku.

 

Fosfor je velmi důležitým prvkem, který se podílí na správném vývoji kostí a zubů, dále je součástí tzv. pufrovacích systémů, které udržují stálost pH (acidobasickou rovnováhu), jsou součástí fosfolipoprotenů, jenž tvoří membrány buněčné a má nezastupitelné místo v tvorbě energie. Tvoří totiž v buňkách tzv. makroergní sloučeniny jako jsou např. adenosintrifosfát, cyklický adenosinmonofosfát, cyklický guanylmonofosfát, a další. Štěpením některých makroergních sloučenin dochází k uvolnění energie, která pohání veškeré děje v organismu, které jsou energeticky náročné.

Fosfor je také součástí mnoha enzymů. Tento minerál tvoří podstatnou část mozkové tkáně. Mozek je složen převážně z vody (asi 80 %) a z pevné hmoty, obsahující fosfátované tuky. Množství tuků s přibývajícím věkem stoupá a tím se snižuje mentální kapacita. Z tohoto přehledu je vidět, jak je fosfor důležitý a jak je jeho rovnováha tedy nepostradatelná.

 

Hypofosfatémie je snížení plazmatické hladiny fosforu pod 0,8-0,6 mmol/l.

 

Příčiny jsou:

  1. Nedostatečný přísun fosforu v dietě.,
  2. Porucha resorpce fosforu, která je obvykle společná pro vápník a fosfáty.
  3. K hypofosfatemii dochází pří těžké fyzické práci a při velkých sportovních výkonech, protože se uvolňuje příliš mnoho energie štěpením makroergních fosfátů,
  4. Další příčina může být hypovitaminóza vitaminu D a hyperparatyreóza. U obou těchto stavů dochází ke ztrátám fosforu v důsledku zvýšeného vylučování fosfátů ledvinami, viz. vápník.
  5. Dlouhodobý stav katabolismu.
  6. Vysoký příjem sacharidů brání vstřebávání fosfátů.

Projevy:

zjišťuje se slabost, malátnost, rychlá únava, bolesti ve svalech, zvýšený rozpad červených krvinek, polykací poruchy, někdy otoky dolních končetin, spavost až komatozní stav..

 

Hyperfosfatemie je zvýšení hodnot plazmatických fosfátů nad 1,8 mmol/l.

 

Příčiny jsou:

  1. Nadbytečný přívod, hlavně nitrožilní cestou.
  2. Hypoparatyreóza.
  3. Předávkování vitaminem D.
  4. Hojení rozsáhlých zlomenin.
  5. Ke sníženému vylučování močí dochází po podání androgenních a anabolických steroidů, inzulínu, somatotropinu.

Projevy:

nevolnost, zvracení, průjem, třes, tachykardie, hypotense, zvýšená teplota až horečka.

 

Pokrmy s obsahem fosforu:

ryby, maso, drůbež, celozrnná mouka, nerafinovaný cukr, sója, pivní kvasnice, jogurt, vajíčka, oříšky, a v zásadě všechna jádra semen. V menší míře jej mají brambory, hlávkové zelí, kapusta, pomeranče, med, kravské mléko.

 

Interakce:

příliš velké dávky železa a hliníku mohou narušovat využití fosforu. Tento minerál je také narušován anacidními žaludečními léky, kromě uhličitanu hořečnatého. Nesmíme také zapomenout na neuvážené požívání sladkostí. Také při neléčené cukrovce nebo nedodržování léčebného režimu při tomto onemocnění.

 

Dávky:

denní dávka se pohybuje od 800 - 1200 miligramů. Nejsou známé toxické dávky, ale příliš velké dávky vedou k nerovnováze s vápníkem.

aFK

Diskuze » FOSFOR Latinský název Phosphorum

Mohlo by Vás zajímat...


Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.

Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.

Twitter NUTRIONczFacebook.com/nutrionczInstagram.com/nutrioncz

Tento web používá soubory cookie.

Aby webové stránky fungovaly tak, jak je znáte, a abyste rychle našli to, co hledáte, a nezobrazovaly se vám produkty, které vás nezajímají, potřebujeme od vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech. Soubory cookie můžete zakázat (kromě technických = nutných k provozu stránek) po kliknutí na tlačítko „Nesouhlasím“. Více informací o souborech cookie...

 

FOSFOR Latinský název Phosphorum