PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
Alanin - Kyselina 2-aminopropanová, zkratka Ala, neesenciální, malá molekula, nezařazená mezi basické ani kyselé. Zdá se, že tato neesenciální kyselina je nejaktivnější aminokyselinou zodpovídající za udržování hladiny glukózy během fyzické zátěže. V metabolismu je velmi významná, protože tvoří spojku mezi laktátem a glukózou, což je proces...
Aminokyseliny (AK) - organické sloučeniny, které v četných kombinacích tvoří základ tělesných bílkovin tzv. peptidů. Z aminokyselin se v lidském organismu tvoří celá řada dalších látek, které jsou pro člověka fyziologicky nepostradatelné, např. hormony, pigmenty, histamin aj. Některé aminokyseliny si lidský organismus umí sám vyrobit...
Arginin - aminoKyselina 2-amino-5-guanidinovalerová, silně basická sloučenina semi-esenciální, zkratka Arg, řadou autorů považovaná za jasně esenciální. Glukogenní, tvoří alfa-ketoglutarát.< p> Ze střeva se vstřebává jen pomalu. Metabolizuje se na ornitin. Jednoznačně esenciální AK pro děti. V celé řadě dalších situací se stává...
Arginin (Arg) je dnes u sportovců stále oblíbenějším potravinovým doplňkem. V následujících odstavcích se pokusíme objasnit, proč je současná popularita opodstatněná.< p> Arginin patří mezi semiesenciální aminokyseliny, které si tělo za určitých podmínek nedokáže vyrobit v dostatečném množství samo (např. v období růstu, při selhání ledvin). Při špatném zdravotním stavu vč. stresových situací není syntéza...
Kyselina aminojantarová, malá neutrální neesenciální aminokyselina, zkratka Asp, glukogenní, tvoři oxalacetát, součást Krebsova cyklu. < p> Tato AK se samostatné většinou nepoužívá, výjimkou je její léková forma. Ta je podávána především kardiakům a slouží hlavně jako nosič dvou minerálních látek -...
Aminokyseliny typu BCAA tvoří až 35 % obsahu svaloviny; patří mezi látky esenciální, protože lidský organismus je nedovede vytvořit. Jejich přirozeným zdrojem je bílé drůbeží maso (kuře bez kůže, krocan), mořské ryby a luštěniny (fazole, čočka, hrách).< p> < p> BCAA zvyšují svalovou syntézu...
Tyto látky jsou velmi podobného typu jako BCAA, při jejich metabolismu se však uvolňuje menši množství amoniaku a jsou proto méně toxickým zdrojem svalové energie a anabolizace svalů.< p> < p> BCKA se podílejí na určité detoxikaci amoniakálních zbytků přímo v prostředí svalu. Hromadění amoniaku...
Citrulin (chemicky kyselina 2- amino-5-ureidopentaenová - intermediát ornitinového cyklu tvorby urey, velká molekula silně bazická).< p> Podle některých autorů energizuje, asi tím, že odstraňuje negativně působící močovinu (ureu). Samostatně se nepoužívá.<...
Často se také uvádí cystin , což však je látka složená ze dvou molekul cysteinu spojených sulfidickým můstkem.< p> Chemicky kyselina 2-amino -3-merkaptopropanová, síru obsahující neesenciální AK nezařazená mezi kyselé nebo bazické - tvoří acetylkoenzym A přes pyruvát, je tedy glukogenní, zkratka Cys) AK velmi důležitá, přestože vzniká z jiné...
Jedná se o D izomer fenylalaninu, jehož účinky jsou odlišné. Jediná z AK, kterou lze používat i v její D-formě, ostatní pouze jako L-formy. Používá se však pouze ve směsi s L- formou, ne samotná. Znamená to, že na trhu lze dostat právě tuto směs s názvem DLPA.< p> Základní využití:< p> schizofrenie - dávky denně 1,0 - 3,0 g podle stavu a situace,...
Dopa - chemicky 3,4-dihydroxyfenylalanin, velká basická AK, prekursor Melaninu.< p> Vzniká fyziologicky z fenylalaninu přes tyrosin a je zdrojem adrenalinu a noradrenalinu. Dopa se dále aminuje na Dopamin, z něhož vzniká noradrenalin a později adrenalin.<...
Jedním z nových trendů v kulturistice je suplementace mastnými kyselinami.< p> < p> Linolová a linolenová kyselina byly poprvé objeveny v roce 1929 vědci, kteří prováděli pokusy na zvířatech. Tyto dvě mastné kyseliny jsou nezbytné pro udržení všech druhů fyziologických funkcí, nejsou ovšem v...
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.
Tento web používá soubory cookie.
Aby webové stránky fungovaly tak, jak je znáte, a abyste rychle našli to, co hledáte, a nezobrazovaly se vám produkty, které vás nezajímají, potřebujeme od vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech. Soubory cookie můžete zakázat (kromě technických = nutných k provozu stránek) po kliknutí na tlačítko „Nesouhlasím“. Více informací o souborech cookie...