PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
Biotin- vitamin H produkuje v lidském těle střevní bakterie. Je nezbytný pro rozklad mastných kyselin a cukrů, pro tvorbu tuků a pro vylučování rozpadlých produktů bílkovin. Jeho nedostatek se projevuje slabostí, únavou, snížením chuti k jídlu, vypadáváním vlasů a depresemi. Může k němu dojít po vysoké konzumaci vaječných bílků, po dlouhodobé...
Cholin - příbuzný inositolu a je tvořen z methioninu za přítomnosti vitaminu B12 a kyseliny listové.< p> Má lipotropický účinek, podílí se na využití tuků a cholesterolu. Spolu s betainem a methioninem zajišťuje přepravu tuků do buněk. V organismu je cholin stavební látkou pro acetylcholin.< p> Acetylcholin je důležitým neurotransmiterem, který...
V body-buildingu je doporučovanou a také hojně používanou látkou kobamid (dibenkosamid, dibenkosid, dibencozide) - koenzym B12, který na rozdíl od vitaminu B12 kyanokobalaminu) nemá kyanovou skupinu připevněnou na kobalt v korinové struktuře vitaminu B12.< p> < p> Kobamid působí v organismu stejně jako kyanokobalamin. Jedná se o vitamínovou látku, pro...
Vitamin D2 se na rozdíl od vitaminu D3 tvoří v kůži z ergostenolu působením ultrafialových paprsků. Patří do skupiny D vitaminů, které jsou obsaženy též v rostlinných olejích, rybím tuku, játrech, másle a mléce.<...
Inositol je látkou rozpustnou ve vodě, která působí společně s cholinem. Bylo zjištěno, že inositol ve spojení s cholinem působí jako ochranný prostředek jater. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, brání tak rozvoji arteriosklerózy. Inositol ovlivňuje redistribuci tuků v těle, uplatňuje se též s úspěchem jeho lipotropní účinek. Využívá tuky...
Sušená játra se vyrábějí z hovězích jater tak, aby se nenarušily obsahové látky. Extrahuje se z nich samozřejmě tuk. Jsou vynikajícím zdrojem vitamínů, minerálů, a plnohodnotných bílkovin.< p> Doporučují se při stavech stresu, snížené imunitní odolnosti (obsahují hlavně skupinu vit. B). Denní užívání...
Pyrofosforečnan thiaminu (vitaminu B1) má v organismu důležitou úlohu a v metabolismu sacharidů (cukrů) a lipidů (tuků). Její nedostatek vede ke zvýšeni hladiny kyseliny pyrohroznové v krvi a k acidóze (zvýšené tvorbě kyselin na úkor zásad). < p> K deficitu dochází v těle po hladovění, některých otravách,...
Folacin řadíme mezi tzv. foláty, což je skupina sloučenin, chemicky odvozených od pteroyl-monoglutamové kyseliny.< p> Kyselina listová je rozpustná ve vodě. Maximálního účinku dosahuje za hodinu po aplikaci, prochází přes žlučovod a je vylučována ledvinami z organismu.< p> Spolu s vitaminem B12 vzájemně...
Pivní kvasnice jsou dlouhou dobu známým prostředkem, používaným v lidovém léčitelství k posílení organismu a zvýšení imunity. Obsahují kolem 46 % proteinů (enzymů, oligo-peptidů a aminokyselin, vitaminy skupiny B (B1, B2, nikotinamid, B6, kyselinu pantothenovou - celkem kolem 0,1 % těchto vitaminů), mono-, oligo- a polysacharidy (6-17 %).< p> < p> Z kvasnic byl izolován polysacharidový komplex, tzv. zymosan představovaný...
Vitamin K4 je na rozdíl od přirozeného vitaminu K1 neboli fytomenadionu připravený synteticky, uměle, mátu výhodu, že se vstřebává i při poruše vstřebávání tuků, proti vitaminu K1 je však méně účinný a má některé nežádoucí účinky (chudokrevnost, vznik methemoglobinémie, tj. neschopnost krevního barviva hemoglobinu přenášet kyslík,...
PABA je vitamínem, který zastupuje skupinu B komplexů. Účinná je po sloučení s kyselinou pantotenovou a je součástí kyseliny listové. Jako součást vitamínů ze skupiny B komplexu je rozpustná ve vodě.< p> < p> Chrání pokožku proti slunečnímu ultrafialovému záření. Kromě toho brání mutaci těch epidermálních buněk, které mohou být prekancerogenní (buňky, které se začínají...
Vitamin A nazývaný také jako axerotol, či antixeroftalmický vitamín (starší názvy).< p> Provitamín z rostlinné stravy se nazývá betakaroten. Vitamín A po chemické stránce je terpenový alkohol s beta-jononovým kruhem. Je velmi citlivý vůči oxidačním činidlům (jeho aktivita se jimi ruší za 4 hodiny), dobře snáší zvýšenou teplotu, škodlivě na něj působí světlo, zvláště UV. Ubývá ho...
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.
Tento web používá soubory cookie.
Aby webové stránky fungovaly tak, jak je znáte, a abyste rychle našli to, co hledáte, a nezobrazovaly se vám produkty, které vás nezajímají, potřebujeme od vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech. Soubory cookie můžete zakázat (kromě technických = nutných k provozu stránek) po kliknutí na tlačítko „Nesouhlasím“. Více informací o souborech cookie...