BMIAlkoholDiskuze×Menu

VYHLEDAT

Zavřít

Aminokyseliny, kyseliny

Anabolika, steroidy

Antioxidanty

Bílkoviny, proteiny

Chemie

Enzymy, koenzymy

Hubnutí, diety, redukce

Kreatin, kre-alkalyn...

Minerální látky

PelMel

Pitný režim

Pohybový aparát

Přídatné látky, aditiva...

Řasy

Rostliny, extrakty, silice

Sacharidy

Tuky, oleje

Vitaminy

Živočišné látky, extrakty

www.nutrion.cz/info

PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.


KARNITIN

Chemická podstata: L-karnitin je chemicky 3-hydroxy-4-N-trimethyl-aminomáselná kyselina. Je podobný cholinu. Řada odborníků označuje karnitin za "aminokyselinu", ale on v pravém slova smyslu aminokyselinou není, je pouze jejich "příbuzným".

 

Karnitin přijatý stravou se kompletně vstřebává a ke svému vstupu do buněk potřebuje prakticky jen energii a ionty sodíku.

 

Teoretický obsah karnitinu v potravinách:

Potravina (100 gramů)

karnitin (mg)

ovčí maso

210

jehněčí maso

78

hovězí maso

64

kuřecí maso

7,5

jehněčí játra

2,6

kvasnice

2,4

mléko kravské

2,0

pšeničné klíčky

1,0

chléb (obecně)

0,2

květák

0,1

ostatní zdroje jsou zanedbatelné

 

 

Karnitin má schopnost:

  • přenést volné mastné kyseliny do mitochondrie, kde se z nich tvoří energie
  • přenést štěpy triglyceridů
  • působit v přeměně tzv. větvených aminokyselin (BCAA); část těchto aminokyselin obsažených ve svalu se částečně přeměňuje na odpovídající ketokyseliny, které se váží na karnitin a transportují se v tomto komplexu do jater, kde se využívají buď jako zdroj energie nebo se z nich tvoří glukóza
  • snížit tvorbu kyseliny mléčné (laktátu) při fyzické zátěži
  • ovlivňovat činnost štítné žlázy
  • snižovat riziko intoxikace amoniakem
  • zvýšit aktivitu mozku
aFK

Diskuze » KARNITIN

Mohlo by Vás zajímat...


Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.

Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.

Twitter NUTRIONczNutrionCz Google+Facebook.com/nutrionczInstagram.com/nutrioncz

KARNITIN