BMIAlkoholDiskuze×Menu

VYHLEDAT

Zavřít

Aminokyseliny, kyseliny

Anabolika, steroidy

Antioxidanty

Bílkoviny, proteiny

Chemie

Enzymy, koenzymy

Hubnutí, diety, redukce

Kreatin, kre-alkalyn...

Minerální látky

PelMel

Pitný režim

Pohybový aparát

Přídatné látky, aditiva...

Řasy

Rostliny, extrakty, silice

Sacharidy

Tuky, oleje

Vitaminy

Živočišné látky, extrakty

www.nutrion.cz/info

PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.


KÁVOVNÍKOVÉ SEMENO (SEMEN COFFEAE)

Popis a výskyt:

matečná rostlina drogy je nejčastěji kávovník arabský (Coffea arabica L.), kávovník liberijský (C. liberi-ca BULL. ex HIERN.), kávovník mohutný (C. canephora PIERRE et FROEHNER var. robusta LIND.) z čeledi mořenovitých (Rubiaceae). Rod Coffea má asi 60 druhů vyskytujících se výhradně v tropických a subtropických oblastech. Pěstují se v mnoha odrůdách.

 

Hlavními producenty jsou Brazílie, Mexiko, Peru, Kolumbie, Guatemala, Filipíny, Indie, Indonésie, některé státy Arabského poloostrova a rovníkové Afriky. Jsou to stále zelené keře nebo malé stromy.

 

Plodem je vejčitá peckovice o průměru asi 1,5 cm, v jejíchž dvou pouzdrech je po jednom semeni. Kávovník kvete bílými, voňavými květy. Kvete zpravidla po celý rok, takže na rostlinách jsou vidět všechna stádia květů i plodů, které jsou nejdříve zelené, později žluté až oranžové a v plné zralosti temně červené.

 

Zpracování:

drogu tvoří semena zbavená oplodí a osemení. Plody se těchto částí zbavují tzv. mokrým nebo suchým způsobem. Při mokrém postupu se plody nechají v nádobách nabobtnat a pak se pomocí řady válců zbaví dužiny. Zbytky se odstraňují fermentaci v kvasných nádobách, při které dochází ke změnám i v semenech, významným pro vytvoření chuti. Pak se semena perou a suší. Strojně a pod tlakem se odstraní pergamenový endokarp event. i stříbřité osemení. Při suchém postupu se plody usuší a pak se strojově loupou a leští.

 

Pražení kávy spočívá v tom, že syrová semena se za stálého pohybu vystaví teplotě 230 - 250 °C tak dlouho, až zkaramelizováním obsahu charakteristicky zhnědnou. Postup pražení nesmí být ani pomalý ani rychlý, má trvat asi 15 minut. Kávová semena přitom ztratí na váze, ale získají až 40 % na objemu. Jednotlivé druhy kávy se praží zvlášť, pak se opatrně, pro dosažení žádané chuti, vůně a jiných vlastností, spolu míchají.

 

Obsahové látky:

Pražená kávová semena obsahují přes 300 látek, které se podílejí na charakteristické vůni a chuti. Hlavní obsahovou látkou je kofein, vázaný v nepražené kávě na kyselinu chlorogenovou tj. ester kyseliny kávové a chinové

Kofeinu je v kávě 0,4 - 2,5 %, obsah kolísá podle původu. Dalšími obsahovými látkami jsou třísloviny, kyselina nikotinová, trigonellin, glukóza, proteiny, dextrin, mastný olej, stopy theobrominu a theofylinu. Další látky jako kyselina chlorogenová, fenoly, pyrazin, pyrrol, furfurol, merkaptan, thiofen a jiné, způsobují patrně nežádoucí vedlejší účinky (dráždění žaludku, křeče, průjmy).

 

Využití:

Převážně jako pochutina. Účinkuje jako stimulans a slabé diuretikum. Používá se při otravách látkami tlumícími centrální nervový systém. Jeden šálek kávy obsahuje 50 -100 mg kofeinu. Konzumace kávy patří mezi "ušlechtilou a nevinnou" toxikomanii. Až na výjimky je stimulační účinek vědomě navozován.

aFK

Diskuze » KÁVOVNÍKOVÉ SEMENO (SEMEN COFFEAE)

Mohlo by Vás zajímat...


Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.

Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.

Twitter NUTRIONczNutrionCz Google+Facebook.com/nutrionczInstagram.com/nutrioncz

KÁVOVNÍKOVÉ SEMENO (SEMEN COFFEAE)