BMIAlkoholDiskuze×Menu

VYHLEDAT

Zavřít

Aminokyseliny, kyseliny

Anabolika, steroidy

Antioxidanty

Bílkoviny, proteiny

Chemie

Enzymy, koenzymy

Hubnutí, diety, redukce

Kreatin, kre-alkalyn...

Minerální látky

PelMel

Pitný režim

Pohybový aparát

Přídatné látky, aditiva...

Řasy

Rostliny, extrakty, silice

Sacharidy

Tuky, oleje

Vitaminy

Živočišné látky, extrakty

www.nutrion.cz/info

PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.


LIST ČAJOVNÍKU (FOLIUM THEAE)

Popis a výskyt: matečná rostlina drogy je čajovník čínský (Thea sinensis L.) z čeledi čajovníkovitých (Theaceae). Původně strom domácí v Indii a jihozápadní Číně, v kulturách pěstovaný keř 1,5 - 2 m vysoký, v různých odrůdách a formách. Pěstuje se hlavně v Číně, Indii, Indonésii, Japonsku, na Cejloně a v Gruzii. Květy jsou bílé nebo růžové s jasmínovou vůní.

 

Zpracování:

Drogu tvoři listy vejčitého tvaru, na okraji pilovité. Otrhávají se mladé vršky větviček spolu s dalšími dvěma až třemi lístky z keřů tříletých a starších. Čím jsou lístky mladší, tím je čaj kvalitnější. Listy starší a vyvinutější dávají čaj horší jakosti. Z jednoho keře se získává kolem 250 g čerstvých lístků. Podle způsobu jejich dalšího zpracování se získává čaj zelený nebo černý.

 

Zelený čaj se připravuje tak, že sklizené listy se rychle usuší mírným zahříváním na kovových deskách, čímž se inaktivují enzymy a nedochází k podstatným změnám obsahových látek. Zelená barva čaje zůstává a nesnižuje se ani obsah tříslovin, proto má svíravější chuť než čaj černý. Zelený čaj se vyrábí hlavně v Číně a Japonsku, oblíbený je ve Velké Británii.

 

Černý čaj se získává fermentaci. Čerstvě natrhané listy se nechají mírně zavadnout, pak se srolují a ponechají se v 15 - 20 cm vrstvách fermentovat. Činností enzymů se listy zbarví černohnědě a dostanou charakteristickou vůni. Po ukončení fermentace se rychle usuš i v sušárnách. Takto zpracovaný čaj je oblíben v Indii a na Cejlonu.

 

Obsahové látky:

Hlavní obsahovou látkou je kofein volný i vázaný na třísloviny. Podle provenience a způsobu zpracování kolísá jeho obsah od 1,5 do 4,5 %. Více je ho v černém než v zeleném čaji. Obsahuje malá množství dalších purinových látek - theobrominu, theofylinu, adeninu a xanthinu. Tříslovin obsahuje 10-25 %. V zeleném čaji jsou tvořeny hlavně katechinem, epikatechinem a gallokatechinem, černý čaj obsahuje jejich kondenzační produkty. Přítomny jsou saponiny a flavonoidní glykosidy, 0,5-1 % silice složené především z 7 nenasycených alifatických aldehydů, alkoholů a monoterpenů.

 

Využití:

Čaj je převážně pochutina. Účinek je dán obsahem kofeinu a tříslovin. Má slabý stimulační efekt. Šálek čaje připravený z 1 - 2 g drogy obsahuje 30 - 60 mg kofeinu. Čajový nálev lze použít při mírných průjmech, koncentrovaný nálev při otravách alkaloidy a těžkými kovy, s nimiž třísloviny tvoří nerozpustné komplexy. Čajový odpad slouží k izolaci kofeinu.

aFK

Diskuze » LIST ČAJOVNÍKU (FOLIUM THEAE)

Mohlo by Vás zajímat...


Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.

Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.

Twitter NUTRIONczNutrionCz Google+Facebook.com/nutrionczInstagram.com/nutrioncz

LIST ČAJOVNÍKU (FOLIUM THEAE)