BMIAlkoholDiskuze×

VYHLEDAT

Zavřít

Aminokyseliny, kyseliny

Anabolika, steroidy

Antioxidanty

Bílkoviny, proteiny

Chemie

Enzymy, koenzymy

Hubnutí, diety, redukce

Kreatin, kre-alkalyn...

Minerální látky

PelMel

Pitný režim

Pohybový aparát

Přídatné látky, aditiva...

Řasy

Rostliny, extrakty, silice

Sacharidy

Tuky, oleje

Vitaminy

Živočišné látky, extrakty

www.nutrion.cz/info

PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.


SELEN (selenoenzymy)

Latinský název Selenum. Chemická značka Se. Celková zásoba v organismu je 10 -15 mg.

Tento stopový prvek byl původně označován za toxický a až teprve v druhé polovině osmdesátých let bylo vysvětleno jeho antiradikálové a antioxidativní působení jak v buněčných membránách, tak v buněčných tekutinách.

Tyto selenoenzymy jsou zatím známé ve čtyřech formách a jsou jedním z hlavních činitelů v boji proti radikálovému poškození.

 

Spolu s vitaminem E zabezpečuje elasticitu tkání, zlepšuje využiti kyslíku srdečním svalem, účastní se syntézy prostaglandinů, které jsou součástí ochrany proti vysokému krevnímu tlaku. Brání nadměrné srážlivosti krve (také prostřednictvím prostaglandinu), povzbuzuje děložní stahy v těhotenství.

 

Teprve v devadesátých letech je zkoumána funkce selenu v metabolismu štítné žlázy. Zdá se, že muži mají větší potřebu selenu, protože se v hojné míře koncentruje ve varlatech.

 

Nedostatek selenu způsobuje náchylnost organismu snad na všechny infekční choroby, zvyšuje se riziko onemocnění kardiovaskulárního systému, větší predispozici ke zhoubným nádorovým procesům, zřejmě i k poruchám funkce štítné žlázy.

 

Pokrmy s obsahem selenu: vejce, mléčné produkty, obilné klíčky, brokolice, tuňák, cibule, rajčata.

 

Interakce: průmyslovými metodami přípravy jídel a rafinačními procesy ubývá jeho procento v potravinách. Při výrobě bílé mouky se ztrácí až 80 % obsahu selenu.

 

Dávky: nejvíce používané dávky jsou od 25 - 100 mikrogramů. Užívá se téměř vždy s vitaminem E. Jejich účinky se vzájemně potencují. Při vysokých dávkách může být toxický.

aFK

Diskuze » SELEN (selenoenzymy)

Mohlo by Vás zajímat...


Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.

Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.

Twitter NUTRIONczFacebook.com/nutrionczInstagram.com/nutrioncz

Tento web používá soubory cookie.

Aby webové stránky fungovaly tak, jak je znáte, a abyste rychle našli to, co hledáte, a nezobrazovaly se vám produkty, které vás nezajímají, potřebujeme od vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech. Soubory cookie můžete zakázat (kromě technických = nutných k provozu stránek) po kliknutí na tlačítko „Nesouhlasím“. Více informací o souborech cookie...

 

SELEN (selenoenzymy)