BMIAlkoholDiskuze×Menu

VYHLEDAT

Zavřít

Aminokyseliny, kyseliny

Anabolika, steroidy

Antioxidanty

Bílkoviny, proteiny

Chemie

Enzymy, koenzymy

Hubnutí, diety, redukce

Kreatin, kre-alkalyn...

Minerální látky

PelMel

Pitný režim

Pohybový aparát

Přídatné látky, aditiva...

Řasy

Rostliny, extrakty, silice

Sacharidy

Tuky, oleje

Vitaminy

Živočišné látky, extrakty

www.nutrion.cz/info

PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.

» PelMel


OSMOLALITA, OSMOLARITA

Osmolalita - celkové množství (v molech) osmoticky aktivních částic (nejdůležitějšími takto rozpuštěnými látkami v krvi jsou ionty: natrium, kalium, chloridy a další, cukry, močovina) rozpuštěné v 1 kg rozpouštědla  (obvykle vody).  Udává se obvykle v mmol/kg nebo mOsmol/kg (mOs/kg, mOsm/kg).

Zvýšení osmolality se projevuje žízní, velké změny pak narušují nervovou činnost. Osmolalita stoupá při dehydrataci organismu nebo hromaděním osmoticky aktivních látek.

Fyziologický roztok obsahuje takové množství chloridu sodného (kuchyňské soli), které činí jeho osmolalitu blízkou osmolalitě krvi (krevní plasmě).

 

Osmolarita - celkové množství (v molech) osmoticky aktivních částic (částic neprocházejících membránou bez ohledu na jejich velikost nebo elektrický náboj) rozpuštěných v 1 litru roztoku (obvykle vody). Udává se v mOsmol/dm3 (mOs/dm3, mOsm/dm3).

aFK

Diskuze » OSMOLALITA, OSMOLARITA

Mohlo by Vás zajímat...


Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.

Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.

Twitter NUTRIONczNutrionCz Google+Facebook.com/nutrionczInstagram.com/nutrioncz

OSMOLALITA, OSMOLARITA