BMIAlkoholDiskuze×Menu

VYHLEDAT

Zavřít

Aminokyseliny, kyseliny

Anabolika, steroidy

Antioxidanty

Bílkoviny, proteiny

Chemie

Enzymy, koenzymy

Hubnutí, diety, redukce

Kreatin, kre-alkalyn...

Minerální látky

PelMel

Pitný režim

Pohybový aparát

Přídatné látky, aditiva...

Řasy

Rostliny, extrakty, silice

Sacharidy

Tuky, oleje

Vitaminy

Živočišné látky, extrakty

www.nutrion.cz/info

PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.


VITAMIN B12 (KYANOKOBALAMIN - CYANOCOBALAMIN)

(KYANOKOBALAMIN, ANTIPERNICIÓZNÍ VITAMÍN, EXTRINSIC FAKTOR/VNĚJŠÍ FAKTOR)

Chemicky se jedná o derivát korinu, je rozpustný ve vodě, obsahuje kobalt. Může být dlouhou dobu zahříván při 100°C, zejména v kyselém prostředí, v zásaditém se ničí rychleji.

 

Rozeznáváme dvě formy - kyanokobalamin a hydroxykobalamin (ten je účinnější). Známy jsou dvě aktivní formy, na které se musí kobalaminy nacházející se v potravě přeměnit a to deoxyadenosylkobalamin a metylkobalamin.

 

Byl objeven v roce 1926 Dr. Georgem R. Minotem a Dr. Wiliamem P. Murphym.

 

Spolu s kyselinou listovou je důležitý pro normální syntézu DNA. Při jejich nedostatku dochází k inhibici mitózy a k abnormálnímu zrání vytvořených buněk. Toto je nejvíce patrno ve tkáních s rychlým růstem (kostní dřeň, epitel zažívacího traktu). Podílí se na krvetvorbě, činnosti nervů, jater, ovlivňuje metabolismus sacharidů a tuků.

 

Vitamín B12 se vstřebává po vytvoření komplexu s tzv. vnitřním faktorem (intrinsic faktor), což je glykoprotein secernovaný parietálními buňkami žaludeční sliznice (nacházejí se v kardii a fundu tj. v horní části žaludku). Na tento faktor se váže v žaludku a duodenu (dvanáctníku). Komplex se vstřebává v distálním ileu po vazbě na příslušné receptory transportního mechanismu. Při poškození střevní sliznice se dostává kyanokobalamin do těla pouhým přestupem přes tuto postiženou sliznici.

 

Pro normální absorpci musí být pH neutrální a musí být přítomny kalciové ionty. Po experimentálním přemístění ilea na jinou část střeva bylo zjištěno, že si zachovává schopnost absorpce. Při stravě s vysokým obsahem bílkovin, tuků, rafinovaných cukrů a jiných rafinovaných potravin je absorpce B12 inhibována.

 

Průměrná strava obsahuje 5 - 30 mikrogramů vitamínu B12 a z toho se vstřebává 1 - 5 mikrogramů. Po vstřebání se váže komplex na transkobalamin. Nadbytek se transportuje k uskladnění do jater, svalů a ledvin. Skladovací rezerva jater je 3000 - 5000 mikrogramů. Při přerušení jeho přívodu by trvalo 5 let, než by se zásoba vyčerpala. Přebytek se vylučuje močí, pokud je B12 podáván ve velkém množství zejména parenterální cestou (injekčně) a je překročena vazebná kapacita transportního mechanismu.

 

Vitamín B12 je produkován jen několika málo druhy bakteríi, nesyntetizují ho ani rostliny, ani zvířata. Býložravci získávají B12 z bakteríi, které obývají jejich zažívací trakt (některá zvířata, například králíci, musejí pravidelně jíst část svých výkalů, aby si zajistili dostatečné množství této důležité látky).

 

Pro lidi je hlavním zdrojem především maso. V potravinách se B12 nachází vázaný na proteiny a tato vazba musí být rozštěpena ještě před absorpcí.

 

Vitamíny B by měli být podávány společné, neboť jsou vzájemně propojeny ve své funkci. Velké dávky některého z nich mohou být bezcenné a mohou být příčinou deficitu ostatních.

Kouř obsahuje složky, které inaktivují hydroxykobalamin a to platí i pro nekuřáky, kteří kouř vdechují. Je ničen alkoholem, antikoncepčními přípravky, hypnotiky a antibiotiky, která narušují střevní mikroflóru.

 

Vegani (lidé, kteří jedí jen rostlinnou stravu) mají spotřebu asi o 75 % nižší než ostatní populace. Tuto potřebu kryje vlastní produkce střevní mikroflórou.

Produkují ho i některé bakterie užívané v mléčném průmyslu k výrobě zakysaných výrobků.

 

Zdroje: hovězí, drůbeží a vepřové maso, vnitřnosti (játra, ledvinky), vejce, mléko a mléčné výrobky, sója, mořské řasy, ořechy, kvasnice, med, makrela, tuňák. Zřídka se vyskytuje v rostlinné stravě.

 

Použití: používá se při prevenci a vzniku anémie, při neurologických poruchách, pro posílení chuti k jídlu, k podpoře růstu, pro posílení činnosti mozku (podpora učení a paměti), pro zabránění poporodním depresím. Stabilizuje menstruační cyklus. Pomáhá k lepšímu zpracování železa, vitaminu C, vitamínu B5, kyseliny listové a cholinu. Používá se ke zkrácení adaptace na vysokohorské prostředí.

 

Dávky: denní potřeba pro dospělé je 2 - 3 mikrogamy, pro děti 2 mikrogramy, pro těhotné a kojící ženy 4 mikrogramy.

Terapeutické dávky jsou 100 - 1000 mikrogramů. Výživové doplňky obsahují 60 - 2000 mikrogramů. V injekcích je obsažen cyankobalamin nebo hydroxykobalamin. Přednost se dává hydroxykobalaminu, protože se lépe váže na bílkoviny krevní plazmy.

 

Příznaky z předávkování: nejsou popisovány.

 

Příznaky z nedostatku: lehký nedostatek - záněty jazyka, dusnost, bušení srdce, apatie, slabost v končetinách, útlum reflexů, problémy s chůzí.

 

Vážnější nedostatek - degenerace mozku a nervového systému s možnou degenerací míchy, ztráta koordinace, zhoršení paměti. Při nedostatku B12 se syntetizují aberantní mastné kyseliny, které se zabudovávají do buněčných membrán, toto je příčina neurologických příznaků nedostatku B12.

 

Injekce se mají používat u neurologických poruch pouze při jeho zjištěném nedostatku v těle. Není žádný důkaz o tom, že by injekce B12 měly jakýkoliv vliv u osob, které nedostatkem netrpí. Běžné jsou i příznaky stran zažívacího traktu.

 

Objevuje se anémie, ale může se objevit i pancytopenie (snížená produkce všech krevních elementů). Při nedostatku B12 a kyseliny listové vzniká megaloblastická anémie. Základní příčinou je nedostatečná produkce DNA a proto je omezeno dělení buněk, syntéza RNA a bílkovin pokračuje. To vede k produkci velkých elementů, které jsou citlivé na poškození.

 

Při výskytu megaloblastů v krevním obraze (buď s anémíi nebo bez ní) by měli být všichni vyšetřeni na možný nedostatek B12 a kyseliny listové. Léčba megaloblastové anémie při nedostatku B12 musí trvat celý život.

 

Nedostatek B12 je téměř vždy způsoben jeho malabsorpcí způsobenou nedostatečnou produkcí vnitřního faktoru nebo poruchou vstřebávání komplexu B12 a vnitřního faktoru stěnou střevní. Nejčastější příčinou nedostatku vnitřního faktoru bývá buď úplné nebo částečné odstranění žaludku, dráždění žaludku potravou (káva, alkohol, koření, léky).

 

Poruchu vstřebávání způsobují chorobné stavy v distálním ileu jako jsou různé záněty, střevní dysmikrobie při syndromu slepé kličky, při pankreatitidě, nákaze škulovcem.

U dětí jsou popisovány vzácně případy kongenitálního nedostatku vnitřního faktoru.

 

Obsah vitamínu B12 v některých potravinách

Potravina (100 g)

vitamín B12 (mikrogramy)

kravské mléko

0,5

ementál

1,6

eidam

1,5

vejce

1,0

hovězí maso

5,0

vepřové maso

5,0

drůbež

0,4

makrela

8,9

tuňák

4,2

sója (fermentovaná)

2,4

pivovarské kvasinky

29,0

mořské řasy

2 - 10

 

aFK

Diskuze » VITAMIN B12 (KYANOKOBALAMIN - CYANOCOBALAMIN)

Mohlo by Vás zajímat...


Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.

Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.

Twitter NUTRIONczNutrionCz Google+Facebook.com/nutrionczInstagram.com/nutrioncz

VITAMIN B12 (KYANOKOBALAMIN - CYANOCOBALAMIN)