BMIAlkoholDiskuze×Menu

VYHLEDAT

Zavřít

Aminokyseliny, kyseliny

Anabolika, steroidy

Antioxidanty

Bílkoviny, proteiny

Chemie

Enzymy, koenzymy

Hubnutí, diety, redukce

Kreatin, kre-alkalyn...

Minerální látky

PelMel

Pitný režim

Pohybový aparát

Přídatné látky, aditiva...

Řasy

Rostliny, extrakty, silice

Sacharidy

Tuky, oleje

Vitaminy

Živočišné látky, extrakty

www.nutrion.cz/info

PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.


GLUKOSAMIN

Glukosamin je látka tělu vlastní, je součástí kloubních chrupavek. Pomáhá udržovat její pružnost a hladkost. Přestože si naše tělo dokáže vyrobit glukosamin samo, zvýšenou potřebou spojenou se stářím, větší zátěží, nesprávnou výživou nebo kloubním onemocněním je vhodné hradit pomocí potravních doplňků.

 

Glukosamin je v přípravcích obsažen ve formě solí, a to buď síranu (sulfátu), nebo chloridu. Účinnost při artróze byla poměrně dobře prokázána u sulfátu (vstřebatelnost až 90 - 98%), v případě chloridu není dostatek spolehlivých informací. Proto by případný uživatel měl dát přednost přípravkům, které obsahují glukosamin sulfát.

 

Glukosamin se vstřebává ze zažívacího traktu a ukládá se v kloubních chrupavkách. Samotný glukosamin dokonce podporuje další tvorbu kloubní chrupavky. Chrupavka se tak stává pružnější a odolnější. Důsledkem je zmírnění bolesti a zvětšení rozsahu pohybu.

 

Stárnutí našeho těla je spojeno se sníženou schopností vytvářet dostatečné množství glukosamin sulfátu. Důsledkem je opotřebení kloubní chrupavky a postupné omezení hybnosti kloubu.

 

Glukosamin

  • dokáže zmírnit bolesti i zánět,
  • pomáhá zvětšit rozsah hybnosti kloubů
  • podporuje hojení stárnoucích a poškozených kloubů,
  • urychluje hojení poúrazových stavů.

Jako prostředek všeobecně zpevňující klouby může být glukosamin prospěšný v prevenci artrózy a všech forem degenerativních onemocnění kloubů spojených s věkem. Může také urychlovat hojení akutních poškození, jako je výron v kotníku či v kloubech prstů.

 

Ústup obtíží se většinou nedostaví okamžitě. Účinek je opožděný, projeví se až po 4 - 6 týdnech pravidelného užívání. Po vysazení však tento účinek obvykle přetrvává nějakou dobu. Proto je možné (není nutné) po 2 - 3 měsících užívání udělat další asi 2 - 3 měsíce přestávku.

 

Glukosamin sulfát zřejmě dokáže zastavit ztrátu kloubní chrupavky, ke které při artróze dochází. Tento účinek byl pozorován zatím pouze při dlouhodobém užívání bez přestávky.

 

Doporučená běžná denní dávka glukosaminu je 1500 mg po dobu nejméně 2 měsíců.

Používá se buď samostatně nebo v kombinaci chondroprotektivních látek (glukosamin sulfátu a chondroitin sulfátu) a látky MSM, která působí na zpevnění vazů a šlach, potlačení zánětu a na regeneraci a relaxaci svalů.

 

Zdá se že glukosaminové doplňky - přírodní substance vytvářené v těle - jsou opravdu zcela bez vedlejších účinků. Velmi vzácné jsou poruchy trávení nebo nevolnost. Pokud byste podobné příznaky zpozorovali, užívejte glukosamin současně s jídlem.

Interakce je možná potenciace nežádoucích účinků při současném užívání tetracyklinu nebo penicilinu.

aFK

Diskuze » GLUKOSAMIN

Mohlo by Vás zajímat...


Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.

Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.

Twitter NUTRIONczNutrionCz Google+Facebook.com/nutrionczInstagram.com/nutrioncz

GLUKOSAMIN