BMIAlkoholDiskuze×

VYHLEDAT

Zavřít

Aminokyseliny, kyseliny

Anabolika, steroidy

Antioxidanty

Bílkoviny, proteiny

Chemie

Enzymy, koenzymy

Hubnutí, diety, redukce

Kreatin, kre-alkalyn...

Minerální látky

PelMel

Pitný režim

Pohybový aparát

Přídatné látky, aditiva...

Řasy

Rostliny, extrakty, silice

Sacharidy

Tuky, oleje

Vitaminy

Živočišné látky, extrakty

www.nutrion.cz/info

PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.


STEVIA REBAUDIANA BERTONI

Stevia rebaudiana Bertoni (Stévie sladká, stévie cukrová, sladká tráva, medové lístky)

Steviosid je přírodní sladidlo z listů keře stevie - Stevia rebaudiana Bertoni, který se k tomuto účelu pěstuje. Nemá energetickou hodnotu. Sladká chuť je doprovázena chutí hořkou, používá se proto v kombinaci s jinými sladidly, která maskují jeho hořkou chuť. Je vhodný pro diabetiky, neboť neindukuje potřebu tvorby inzulínu a jeho vedlejší účinky jsou zanedbatelné.


Steviosid lze použít ke slazení potravin, nápojů, v cukrářství, konzervárenském průmyslu, při výrobě zubních past a žvýkaček. Je propracována technologie pěstování v jednoletém i ve víceletém cyklu a technologie vegetativního množení pomocí zelených řízků, řízků kořenů, odnoží a dalších vegetativních částí rostlin včetně metody in vitro. Využití půdy při pěstování stevie je asi dvacetinásobné ve srovnání s cukrovou řepou nebo cukrovou třtinou. Pěstování stevie a produkce steviosidu přináší nemalý národohospodářský efekt, neboť 1ha porostu stevie - výnos 2t sušiny, výtěžnost steviosidu 6% - může nahradit minimálně 10ha porostu cukrové řepy - výnos 30t/ha s výtěžností cukru 12% - při již zmíněné úrovni sladivosti steviosidu a cukru, a za podmínek, kde bylo uvažováno reálné minimum u pěstované stevie a optimum u cukrové řepy.



Jako sladidlo byla používána již Indiány z kmene Guaraní dávno před příchodem Španělů. Největším producentem ve světovém měřítku je v současnosti Japonsko. Pěstuje se také v Číně, Koreji, Thajsku, Vietnamu, USA, Brazílii, Paraguayi, na Filipínách, v Německu, Rusku a Bulharsku. Komplex sladivých látek obsažený téměř v celé rostlině mimo kořenů, zejména v listech je tvořen několika diterpenickými glykosidy nazývanými souhrnně steviosid. Kromě samotného steviosidu jsou v rostlině obsaženy ještě tyto: rebaudiosid A, jenž je sladší než steviosid 1.3 - 1.5x, rebaudiosid C, D, E, dulkosid B a steviolbiosid.



Jihoameričtí indiáni už dlouho používají lístky stévie nejen k oslazení nápojů a pokrmů, ale znají i jejich léčebné účinky. Mnohem později vědci zjistili, že tato sledovaná populace z kmene indiánů Guarani téměř netrpí kazivostí zubů, takže mohli potvrdit, že stévie dokáže zničit celou řadu nebezpečných bakteríi ústní mikroflóry. Při žvýkání i toho nejmenšího lístku vydrží sladká chuť v ústech velice dlouho a člověk pak nemá touhu po jiných energeticky vydatnějších pokrmech a nemá pocit hladu. Což je opět velká výhoda pro lidi, kteří chtějí shodit nějaké to kilo dolů.



Sladivost syntetických a přírodních sladidel

Druh alternativního sladidla
Sladivost v poměru
k cukru - sacharóze
Sacharin - umělé250 - 500x vyšší
Cyklamát - umělé20 - 30x vyšší
Usal - aspartam - umělé100 - 200x vyšší
Acesulfam K - umělé100 - 200x vyšší
Sorbit - přírodníPoloviční
Manit - přírodníPoloviční
Xylit - přírodníStejná
Komplex steviosid - přírodní100 - 300x vyšší
Rebaudiosid A - přírodní 400x vyšší
Rebaudiosid C,D,E - přírodní20 - 120x vyšší
Dulkosid B - přírodníPřibližně stejná
Fruktosa - přírodní1 - 1.4x vyšší
aFK

Diskuze » STEVIA REBAUDIANA BERTONI

Mohlo by Vás zajímat...


Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.

Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.

Twitter NUTRIONczFacebook.com/nutrionczInstagram.com/nutrioncz

Tento web používá soubory cookie.

Aby webové stránky fungovaly tak, jak je znáte, a abyste rychle našli to, co hledáte, a nezobrazovaly se vám produkty, které vás nezajímají, potřebujeme od vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech. Soubory cookie můžete zakázat (kromě technických = nutných k provozu stránek) po kliknutí na tlačítko „Nesouhlasím“. Více informací o souborech cookie...

 

STEVIA REBAUDIANA BERTONI