BMIAlkoholDiskuze×Menu

VYHLEDAT

Zavřít

Anabolika, steroidy

Antioxidanty

Bílkoviny, proteiny

Chemie

Enzymy, koenzymy

Hubnutí, diety, redukce

Kreatin, kre-alkalyn...

Minerální látky

PelMel

Pitný režim

Pohybový aparát

Přídatné látky, aditiva...

Řasy

Rostliny, extrakty, silice

Sacharidy

Tuky, oleje

Vitaminy

Živočišné látky, extrakty

www.nutrion.cz/info

PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.


ARGININ

Arginin - aminoKyselina 2-amino-5-guanidinovalerová, silně basická sloučenina semi-esenciální, zkratka Arg, řadou autorů považovaná za jasně esenciální. Glukogenní, tvoří alfa-ketoglutarát.


Ze střeva se vstřebává jen pomalu. Metabolizuje se na ornitin. Jednoznačně esenciální AK pro děti. V celé řadě dalších situací se stává nepostradatelnou i pro dospělé a především pro staré osoby. Vyplývá to ze samotné funkce argininu v metabolizmu kde slouží jako jedna ze součásti tvorby KREATINU (viz také glycin). Ten se dále fosforyluje za vzniku KREATINFOSFÁTU, což je tzv. makroergní fosfát čili látka "nabitá energíi", kterou poskytuje pracujícím svalům.


Arginin hraje důležitou roli v mnoha biochemických procesech, souvisejících s anabolizací:

  • zvyšuje uvolňování růstového hormonu
  • je důležitý pro vývoj a pohyb spermíi
  • zvyšuje hmotnost příčně pruhované svaloviny a snižuje obsah tělesného tuku
  • hraje důležitou roli v poúrazových stavech, jako je změna hmotnosti organismu, normalizace dusíkového metabolismu v tkáních
  • zvyšuje tvorbu kolagenu ve chrupavčitých tkáních
  • stimuluje imunitní systém Arginin není látkou zcela bezpečnou; opatrnosti je třeba např. u žen v období těhotenství, kojení a u jedinců náchylných k erupci oparu.

Základní využití:

  • rekonvalescence, především po chirurgických zákrocích, včetně onkologických pacientů - dávky až okolo 10 g denně po dobu asi 10ti dnů, potom zhodnotit a pravděpodobně snížit na 3-5 g. Jedná se však pouze o obecné schéma, konkrétní použití je nutné konzultovat s odborníkem
  • zvýšení imunity - denní dávka cílená k radikálnímu zlepšení imunity je po dobu 14 dní 5 -6 g, k prevenci postačí 1 g denně podávaný asi 30 dní opakovaně s pauzami dalších 30 dní
  • stimulace tvorby růstového hormonu s cílem:
  • podpory růstu v případě růstových poruch; dávky mohou být od 0,5 do 1,0 g po dobu asi 30ti dní, ale zaručený efekt mají až vyšší dávky pohybující se okolo 15 - 30 g denně pro dospělého (asi 5-10 g pro dítě mezi 6ti až 10ti lety) po časově omezenou dobu, kterou je nutné konzultovat se specialistou za souběžné kontroly reakcí včetně aminogramu (např. vylučování volných aminokyselin do moče a stanovení sérové hladiny růstového hormonu).
  • růstu svalové hmoty u dospělých; dlouhodobě asi 1 - 2 g bez rizika, nárazové okolo 5 - 10 g po dobu do 3 týdnů ale pozor na níže uvedené kontraindikace Stimulace uvolňování růstového hormonu pomocí argininu je stejně účinná jako podáni somatokrininu, dávky argininu však asi musí být skutečně až 30 g v jednom dni. Aminokyselina ornitin (viz také heslo ORNITIN) ne tvořící bílkoviny je meziproduktem při tvorbě močoviny a má podobné účinky jako arginin směrem ke stimulaci růstového hormonu. Optimální kombinaci je použití ornitin-alfaketoglutarátu (OKO) v dávkách přibližně 8 - 15 g denně spolu s několika gramy argininu. Existují tvrzení, která ukazují na nevhodnost společného po dávání argininu s lysinem, protože se ztrácí efekt argininu. Tato tvrzeni však nejsou doložena.
  • pro sportovce; U středně pokročilých a vrcholových sportovců lze doporučit konzumaci argininu v poměru 1:1 s lysinem a dílem ornitinu tak, aby celková denní dávka argininu byla do 3 g denně. Ornitin jako takový není na trhu, musí se použit OKG. Dávky argininu okolo 1 g denně lze použit i před tréninkem především tehdy, je-li cílem tzv. rýsování u kulturistů.
  • podpora spermatogenese (tvorba spermii u mužů trpících oligospermíi a z toho vyplývající neplodností) - účinné jsou již dávky okolo 1 g denně po dobu asi 14ti dní, případně déle a v kombinaci s karnitinem
  • redukce nadváhy včetně nadváhy u diabetiků - podávat dlouhodobě asi 0,5 - 1,0 g spolu s karnitinem a chrómem
  • prevence sklerotizace cév především u konzumentů masa - dávky preventivní jsou 0,5 - 1 g dlouhodobě spolu s lecitinem, vitaminem C, pektinem a karnitinem
  • korekce stavu u diabetiků II. typu (nezávislých na insulinu)
  • denně přibližně 0,5 - 1,0 g dlouhodobě spolu s leucinem
  • zlepšeni hojení spálenin a povrchových zranění - dávka nebyla stanovena, doporučuji držet se pravidla podávání 1,5 g a krátkodobé ev. až 30 g ale jen pod lékařskou kontrolou
  • ochrana jater a zlepšeni jejich detoxifikační role a zlepšení činnosti mozku - arginin váže toxický amoniak vznikající jako přirozený produkt přeměny látek zejména při redukci nadváhy, při těžkých stavech spojených s nedostatečnou stravou a pod. - dávky jsou opět okolo 1 - 2 g denně
  • kompenzovaní kardiaci (oběhová a srdeční onemocnění)
  • dávka je poměrně nízká od 0,2 g do asi 1,0 g v závislosti na stavu, nutné podávat dlouhodobě. Doporučuje se kombinovat s karnitinem a koenzymem Q10, inosinem, hořčíkem a kyselinou acetylsalicylovou

Kontraindikace: děti bez rozhodnuti lékaře - endokrinologa, těhotné ženy, osoby trpící na opary (Herpes), schizofrenie.
V literatuře jsou popsány negativní důsledky podávání argininu pouze v případech dlouhodobého překračování tzv. bezpečné dávky, která je mezi 1,5 - 2,0 g a pochopitelně při "šokových" dávkách mezi 15 až 30 g v jednom dni podávaných po dobu několika dní :

  1. nevolnost, případné průjem
  2. onemocnění kosti a kloubů (nespecifikováno)
  3. nespecifikované nervové obtíže
  4. nespecifikované metabolické problémy
  5. zvýšená četnost atak viry HERPES u těch, kdo jimi trpí.

Všechna zmíněná rizika dosud nebyla jednoznačně potvrzena!

V přirozené stravě je nejvíce argininu obsaženo v kuřecím a krůtím vývaru a v kaviáru. Významnějším přirozeným zdrojem je také zelený hrášek, vaječný bílek, burské ořechy, čokoláda i obiloviny. Působení argininu v těchto zdrojích však není tak efektivní. Jisté stojí za zmínku právě použití "vývarů" - jsou jednou z nejvhodnějších forem potravy pro stavy zhoršeného trávení, při rekonvalescenci a pro staré osoby, které příliš nedbají na kvalitu své stravy a obecné trpí nedostatkem bílkovin, připadne ztrátou schopnosti je nejprve zpracovat v zažívacím traktu a posléze i využit. Nelze však spoléhat na to, že ve stavu nemoci postačí jen vývar.
Zajímavou kombinací argininu je jeho spojení ve formě dipeptidu s kyselinou asparagovou, který je účinný jako ANTISTRESOR (zlepšuje psychickou odolnost).

Příbuznou aminokyselinou je ornithin. Ten se také vyskytuje velmi často spolu s argininem v preparátech, které jsou cíleny ke zlepšení stavby svalové hmoty.

aFK

Diskuze » ARGININ

Mohlo by Vás zajímat...


Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.

Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.

Twitter NUTRIONczNutrionCz Google+Facebook.com/nutrionczInstagram.com/nutrioncz

ARGININ