BMIAlkoholDiskuze×Menu

VYHLEDAT

Zavřít

Anabolika, steroidy

Antioxidanty

Bílkoviny, proteiny

Chemie

Enzymy, koenzymy

Hubnutí, diety, redukce

Kreatin, kre-alkalyn...

Minerální látky

PelMel

Pitný režim

Pohybový aparát

Přídatné látky, aditiva...

Řasy

Rostliny, extrakty, silice

Sacharidy

Tuky, oleje

Vitaminy

Živočišné látky, extrakty

www.nutrion.cz/info

PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.


Proteinové doplňky

Bílkoviny (proteiny) patří, vedle sacharidů a tuků, mezi základní živiny. Název "protein" pochází z řeckého "proton", tedy "první", "nejdůležitější". Silové sporty vyžadují zvýšený příjem proteinů, mnohem vyšší než je doporučovaný denní příjem WHO pro obyčejného člověka. Aminokyseliny uvolněné z přijatých proteinů jsou klíčové pro celou řadu důležitých životních dějů, a také pro regeneraci svalů, kostí i kloubů, a jsou nezbytným základem pro tvorbu svalové hmoty. Pro silové sportovce se doporučuje příjem 1,5 - 2 g kvalitních bílkovin na kilogram váhy denně.

 

Potrava bohatá na bílkoviny a přitom chudá na nasycené tuky je tedy jedním ze základních pilířů výživy sportovců. Patří sem libová masa (krůtí a kuřecí prsa, ryby, zvěřina), vaječné bílky a nízkotučné mléčné výrobky. Takové množství zdravé stravy, které pokryje vysokou denní potřebu bílkovin silového sportovce, však může zatěžovat trávicí systém i peněženku, dále je její zdravá příprava časově dosti náročná. Ideálním řešením je proto kombinace přirozené vyvážené stravy s kvalitními proteinovými doplňky.

 

Složení i kvalita jednotlivých proteinových doplňků se však může značně lišit. Nejčastěji se na jejich výrobu užívají tyto druhy proteinů:

  1. Syrovátková bílkovina (Whey Protein, laktalbumin)
  2. Kasein (mléčná bílkovina) a dále celkový protein mléka
  3. Vaječný protein
  4. Sójový protein

1. Syrovátkový protein - Whey Protein

Má nejvyšší biologickou hodnotu ze všech čistých bílkovin - 104. Jen v kombinacích je možno dosáhnout vyšších hodnot. Biologická hodnota (BV) udává, z jak velké části je protein využit k tvorbě vlastních tkání (vaječný protein = 100). Čím je BV vyšší, tím je aminokyselinové složení kvalitnější a vhodnější pro stavbu lidských tkání.

 

Syrovátková bílkovina obsahuje velký podíl BCAA, nenahraditelných aminokyselin s rozvětveným řetězcem, jejichž obsah ve svalu je okolo 30 %. Tyto jsou klíčově důležité při regeneraci svalu - syrovátkový protein je při své velmi dobré vstřebatelnosti ideální bezprostředně po tréninku a ráno, kdy svaly potřebují rychlý přísun aminokyselin. Rychlá resorpce umožní prudký nárůst aminokyselin v krvi, které mohou rozvinout svůj anabolický efekt.

 

Jak se Whey Protein vyrábí?

Zásadní vliv na zachování plné biologické hodnoty syrovátkové bílkoviny má její technologická příprava.

Syrovátka v mlékárnách odpadá při výrobě sýra. V kyselém prostředí se kasein sráží do vloček, které je možno oddělit protlačením přes jemné membránové filtry (mikrofiltrace). Větší kaseinové micely zůstávají v tzv. retentátu, menší molekuly syrovátkového proteinu, spolu s laktózou a minerály, procházejí do tzv. permeátu. Další filtrací přes ještě jemnější filtry (ultrafiltrace) je možné v retentátu zachytit bílkovinu syrovátky a odplavit laktózu a soli. Čistota (je zde snaha o co nejnižší obsah laktózy, působící trávící potíže u lidí s nesnášenlivostí mléčného cukru), avšak také cena vzniklého ultrafiltrovaného KONCENTRÁTU jsou tím vyšší, čím větší je množstvím použité vody i počet opakování filtrace. Obvykle se za syrovátkový koncentrát považuje preparát s méně než 88 % syrovátkového proteinu, s obsahem asi 3 - 6 % laktózy.

 

Vyšší podíl bílkoviny a nižší procento laktózy a solí (způsobujících mírně slanou chuť) lze dosáhnout pomocí iontoměničů nebo moderní CFM technologie. Vzniká tak IZOLÁT syrovátkové bílkoviny. Při užití iontoměniče (Ion-Exchanged Whey Protein) se bílkoviny zachytávají elektricky nabitými aminokyselinami v prostředí kyseliny nebo hydroxidu na speciální pryskyřici v nádobách. Soli a laktóza se odplavují. Dochází však k denaturaci a tím k znehodnocení citlivých složek syrovátky (glykomakropeptidu, imunoglobulinů, laktoferrinu a části alfa-laktalbuminu), a tím snížení blahodárného vlivu syrovátky na imunitní systém a také využitelnosti pro svaly.

Nejmodernější technologie, která maximálně zachovává biologickou hodnotu syrovátky, se nazývá Cross Flow Microfiltration (CFM). Médium je vedeno přes filtr tak, aby vznikalo turbulentní proudění a filtr se neucpával. Při CFM je užito mikrofiltrace s následnou ultrafiltrací.

 

CFM-syrovátkový protein obsahuje také více vápníku a méně sodíku (nízký obsah sodíku pomáhá kulturistům před závody proti zadržování vody), imunoglobuliny posilují obranyschopnost, glykomakropeptid a laktalbumin vstřebatelnost minerálů. Udává se i pozitivní působení při prevenci rakoviny.

 

2.  Kasein

Kasein (na přípravcích často jako kaseinát nebo mléčná bílkovina) tvoří 80 % bílkoviny mléka, známe jej jako bílkovinu v tvarohu a sýru. Jeho biologická hodnota v porovnání se syrovátkou je nižší (77), kasein má však mnoho předností.

Obsahuje hojně L-glutamin, důležitého pro svalový anabolismus.

 

Další charakteristickou vlastností kaseinu je jeho pomalé vstřebávání ze střeva, které umožňuje, na rozdíl od rychle vstřebatelné syrovátky, kontinuální a rovnoměrné zásobování těla aminokyselinami. Proto je kasein zvláště vhodný před spaním nebo před delším obdobím bez jídla. Výborný je také při redukční dietě, kdy potlačuje hlad a zajistí stabilní hladinu aminokyselin v krvi. Říká se, že zatímco syrovátkový protein je anabolický, kasein funguje antikatabolicky - zabraňuje uvolňování aminokyselin ze svalu.

 

Kaseinové přípravky mívají až kolem 10 % laktózy - pozor u osob s intolerancí. Objevují se pocit plnosti, nadýmání až průjem.

 

Izolát celkové mléčné bílkoviny

Představuje původní typ mléčného proteinového přípravku. Podíl kaseinu :

syrovátkového proteinu je 80 : 20. Spojuje tak vlastnosti obou - rychlou vstřebatelnost syrovátkové bílkoviny s prudkým nárůstem aminokyselin v krvi a anabolickým účinkem, pozvolné trávení kaseinu s kontinuálním dodáváním aminokyselin a účinkem antikatabolickým.

 

3. Vaječná bílkovina

Kvůli nahořklé chuti sušeného vejce se vaječný albumin v přípravcích většinou kombinuje s jinými druhy. Vyrábí se z bílku, jeho BV je asi 88. Obsahuje velké procento sirných aminokyselin (cystein, methionin), stimulujících produkci hormonů. Neobsahuje žádnou laktózu. Při dlouhodobém příjmu nevede k zadržování vody v podkoží a proto je oblíben kulturisty v období před závody.

 

4. Sójová bílkovina

Její BV se pohybuje kolem 80, což je sice méně než u proteinů vejce, syrovátky či masa, v porovnání s ostatními rostlinnými proteiny však poměrně vysoká hodnota. Zajímavý je vysoký obsah L-glutamin. Koncentrát sójové bílkoviny může být hůře stravitelný a obsahovat více tuku, příp. i hormonálně aktivní fytoestrogeny genistein a daidzein. Izolát sójové bílkoviny neobsahuje téměř žádné tuky ani fytoestrogeny a je dobře stravitelný.

 

Jiné proteiny

Zhruba lze říci, že se při hledání kvalitního přípravku na trhu můžeme zhruba orientovat podle ceny. Výrobci, vystaveni tvrdé konkurenci, se snaží snížit cenu, někdy však velice nevhodným způsobem. Přípravky s přídavkem hrachové, rýžové, pšeničné či bramborové bílkoviny (resp. jejich hydrolyzátu), jež mají vesměs nízkou biologickou hodnotu, nejsou vhodné pro budování svalové hmoty, neboť jejich část zůstává organizmem nevyužita. Jindy výrobce ve snaze snížit cenu deklaruje na etiketě větší obsah proteinů, než jaký je ve skutečnosti. Proto je vhodné doplňky nakupovat u seriózního prodejce, který klade důraz na kvalitu a ošizené přípravky nenabízí.

 

Do mnohých přípravků se přidává kolagenní hydrolyzát, jenž je velmi vhodný pro regeneraci chrupavek, šlach, kostí a vazů, jeho aminokyselinové složení (velký podíl glycinu) však nekryje potřeby kosterní svaloviny. Moderní technologie (CFM), produkující mimořádně kvalitní proteinové přípravky, jsou spojené s vyšší cenou hodnotných doplňků.

MUDr. Pavel Tomšík

Diskuze » Proteinové doplňky

Mohlo by Vás zajímat...


Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.

Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.

Twitter NUTRIONczNutrionCz Google+Facebook.com/nutrionczInstagram.com/nutrioncz

Proteinové doplňky