PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
Acetylovaná forma cysteinu (NAC) je prekurzorem silného antioxidantu glutathionu, který se vyskytuje v buněčné vodě a komponentech produkujících buněčnou energii známých jako mitochondrie.< p> < p> Za těchto podmínek je NAC nasazován jako hlavní agens proti volným radikálům. Nedostatek této chemické látky...
Nukleové kyseliny jsou nositelkami dědičné informace. Díky nim dochází k přenosu dědičných znaků na potomstvo a k evoluci. Nejdůležitější jejich schopností je schopnost replikace. Jejich základními stavebními jednotkami jsou tzv. nukleotidy. Nukleotidy se skládají z pětiuhlíkatého cukru (pentózy), zbytku kys....
Některé studie prokázaly, že užíváni OKG u hospitalizovaných pacientů, u nichž byl zjištěn převažující katabolismus, například případy popálenin nebo některých traumat, může pomoci zpomalit odbourávání proteinů. O této sloučenině s výrazným anabolickým a antikatabolickým účinkem bylo v odborném tisku mnoho...
Oxid dusnatý - (NO) se v organismu tvoří z argininu a kyslíku za přítomnosti řady enzymů, zvaných (NO) syntázy. Tento plyn funguje jako regulátor řady tělesných funkcí:< p> kardiovaskulárního systému,< li> způsobuje relaxaci hladké svaloviny cév, díky čemuž dochází k rozšíření jejich průměru a tedy i zvýšenému průtoku krve imunitního systému,< li> pomocí...
PABA je vitamínem, který zastupuje skupinu B komplexů. Účinná je po sloučení s kyselinou pantotenovou a je součástí kyseliny listové. Jako součást vitamínů ze skupiny B komplexu je rozpustná ve vodě.< p> < p> Chrání pokožku proti slunečnímu ultrafialovému záření. Kromě toho brání mutaci těch epidermálních buněk, které mohou být prekancerogenní (buňky, které se začínají...
Prolin - (malá molekula, neutrální, není esenciální, chemicky kyselina 2-pyrrolidin-karboxylová, tvoří alfa-ketoglutarát, čili glukogenní, zkratka Pro) - aminokyselina, vychází z kyseliny glutamové.< p> < p> Prolin je nezbytný pro tvorbu kolagenu, urychluje regeneraci chrupavek, vaziva a kostí. Samostatně se většinou nepoužívá, pouze jako přirozená...
Serin je malá neutrální AK, chemicky kyselina 2-amino-3-hydroxy-propanová, tvoří acetylCoA, glukogenní, zkratka Ser. < p> < p> Serin je součástí aktivního místa (centra) některých proteolytických enzymů (tzv. serinové proteasy, např. trypsin, chymotrypsin, elastasa, thrombin, plasmin).< p> < p> Nezbytný pro metabolismus tuků, růst svalů a imunitu.<...
Taurin je neesenciální aminokyselina, která není součástí molekul bílkovin, chemicky kyselina 2-amino-etylsulfonová.< p> < p> Je to druhá nejčastěji se vyskytující aminokyselina v kosterním, srdečním svalstvu a v centrální nervové soustavě.< strong>< p> < p> Jedna studie ukazuje, že suplementace třemi oddělenými 500 mg dávkami taurinu může...
Valin - chemicky kyselina 2-amino-3-metylbutanová, velká molekula, neutrální, esenciální AK, glukogenní, poskytuje sukcinylCoA pro Krebsův cyklus, zkratka Val.< p> je glykogenní aminokyselinou (výrazně se uplatňuje při uskladňování glukózy v játrech a svalech ve formě glykogenu),< li> podporuje účinky L-leucinu a L-isoleucinu a je vhodné jej s těmito...
Kyselina lipoová je rozpustná v tucích, zúčastňuje se získávání energie (pomáhá buněčnému dýchání), je důležitá pro správnou funkci nervové soustavy. Chrání buňky před působením volných kyslíkových radikálů, regeneruje ostatní antioxidanty, zvyšuje imunitu.< p> < p> Nezbytná pro správnou funkci...
Pangamil, pangamín, 6-aminoacetylglukonová kyselina. Je přítomna v semenech významné byliny cizrny beraní (Cicer arietinum) z čeledi bobovitých, která je vedle fazolí a sóji široce používanou luštěninou s vysokým obsahem proteinů.< p> < p> Je relativně nedávno objevený vitamín, rozpustný ve vodě, citlivý ke světlu....
EMK jsou skupiny mastných kyselin s obsahem dvou a více dvojných vazeb, které si organismus nedokáže sám vyrobit (syntetizovat). Patři sem kyselina linolová, linolenová a arachidonová a protože jsou pro tělo nezbytné, musíme je organismu dodávat. Jsou lipofilní, rozpustné v tucích.< p> < p> Zdroje:< strong> rostlinné tuky, ořechy, semena slunečnice, mandle, avokádo, oříšky,...
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.