BMIAlkoholDiskuze×Menu

VYHLEDAT

Zavřít

Aminokyseliny, kyseliny

Anabolika, steroidy

Antioxidanty

Bílkoviny, proteiny

Chemie

Enzymy, koenzymy

Hubnutí, diety, redukce

Kreatin, kre-alkalyn...

Minerální látky

PelMel

Pitný režim

Pohybový aparát

Přídatné látky, aditiva...

Řasy

Rostliny, extrakty, silice

Sacharidy

Tuky, oleje

Vitaminy

Živočišné látky, extrakty

www.nutrion.cz/info

PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.

1 2 3 4 5

Aminokyseliny, kyseliny

N-AcetylCystein (NAC, N-ACETYL-L-CYSTEIN)

N-AcetylCystein (NAC, N-ACETYL-L-CYSTEIN)

Acetylovaná forma cysteinu (NAC) je prekurzorem silného antioxidantu glutathionu, který se vyskytuje v buněčné "vodě" a komponentech produkujících buněčnou energii známých jako mitochondrie.   Za těchto podmínek je NAC nasazován jako hlavní agens proti volným radikálům. Nedostatek této chemické látky může být...

NUKLEOVÉ KYSELINY (NUCLEIC ACID)

NUKLEOVÉ KYSELINY (NUCLEIC ACID)

Nukleové kyseliny jsou nositelkami dědičné informace. Díky nim dochází k přenosu dědičných znaků na potomstvo a k evoluci. Nejdůležitější jejich schopností je schopnost replikace. Jejich základními stavebními jednotkami jsou tzv. nukleotidy. Nukleotidy se skládají z pětiuhlíkatého cukru (pentózy), zbytku kys....

ORNITIN ALFA-KETOGLUTARÁT (OKG)

ORNITIN ALFA-KETOGLUTARÁT (OKG)

Některé studie prokázaly, že užíváni OKG u hospitalizovaných pacientů, u nichž byl zjištěn převažující katabolismus, například případy popálenin nebo některých traumat, může pomoci zpomalit odbourávání proteinů. O této sloučenině s výrazným anabolickým a antikatabolickým účinkem bylo v odborném tisku mnoho...

OXID DUSNATÝ (NO) - AAKG (Arginin-alfa-ketoglutarát)

Oxid dusnatý - (NO) se v organismu tvoří z argininu a kyslíku za přítomnosti řady enzymů, zvaných (NO) syntázy. Tento plyn funguje jako regulátor řady tělesných funkcí: kardiovaskulárního systému, způsobuje relaxaci hladké svaloviny cév, díky čemuž dochází k rozšíření jejich průměru a tedy i zvýšenému průtoku krve imunitního systému, pomocí makrofágy usmrcují...

PABA (kyselina para-aminobenzoová)

PABA je vitamínem, který zastupuje skupinu B komplexů. Účinná je po sloučení s kyselinou pantotenovou a je součástí kyseliny listové. Jako součást vitamínů ze skupiny B komplexu je rozpustná ve vodě.   Chrání pokožku proti slunečnímu ultrafialovému záření. Kromě toho brání mutaci těch epidermálních buněk, které mohou být prekancerogenní (buňky, které se začínají přeměňovat v...

PROLIN

PROLIN

Prolin - (malá molekula, neutrální, není esenciální, chemicky kyselina 2-pyrrolidin-karboxylová, tvoří alfa-ketoglutarát, čili glukogenní, zkratka Pro) - aminokyselina, vychází z kyseliny glutamové.   Prolin je nezbytný pro tvorbu kolagenu, urychluje regeneraci chrupavek, vaziva a kostí. Samostatně se většinou nepoužívá, pouze jako přirozená...

SERIN

Serin je malá neutrální AK, chemicky kyselina 2-amino-3-hydroxy-propanová, tvoří acetylCoA, glukogenní, zkratka Ser.   Serin je součástí aktivního místa (centra) některých proteolytických enzymů (tzv. serinové proteasy, např. trypsin, chymotrypsin, elastasa, thrombin, plasmin).   Nezbytný pro  metabolismus tuků, růst svalů a imunitu....

TAURIN

TAURIN

Taurin je neesenciální  aminokyselina, která není součástí molekul bílkovin, chemicky kyselina 2-amino-etylsulfonová.   Je to druhá nejčastěji se vyskytující aminokyselina v kosterním, srdečním svalstvu a v centrální nervové soustavě.   Jedna studie ukazuje, že suplementace třemi oddělenými 500 mg dávkami taurinu může snížit rozklad proteinů...

VALIN

VALIN

Valin - chemicky kyselina 2-amino-3-metylbutanová, velká molekula, neutrální, esenciální AK, glukogenní, poskytuje sukcinylCoA pro Krebsův cyklus, zkratka Val. je glykogenní aminokyselinou (výrazně se uplatňuje při uskladňování glukózy v játrech a svalech ve formě glykogenu), podporuje účinky L-leucinu a L-isoleucinu a je vhodné jej s těmito látkami...

VITAMIN B13 (KYSELINA LIPOOVÁ)

VITAMIN B13 (KYSELINA LIPOOVÁ)

Kyselina lipoová je rozpustná v tucích, zúčastňuje se získávání energie (pomáhá buněčnému dýchání), je důležitá pro správnou funkci nervové soustavy. Chrání buňky před působením volných kyslíkových radikálů, regeneruje ostatní antioxidanty, zvyšuje imunitu.   Nezbytná pro správnou funkci nerovového...

VITAMIN B15 (KYSELINA PANGAMOVÁ)

VITAMIN B15 (KYSELINA PANGAMOVÁ)

Pangamil, pangamín, 6-aminoacetylglukonová kyselina. Je přítomna v semenech významné byliny cizrny beraní (Cicer arietinum) z čeledi bobovitých, která je vedle fazolí a sóji široce používanou luštěninou s vysokým obsahem proteinů.   Je relativně nedávno objevený vitamín, rozpustný ve vodě, citlivý ke světlu. Není...

VITAMIN F (ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY ~ EMK)

EMK jsou skupiny mastných kyselin s obsahem dvou a více dvojných vazeb, které si organismus nedokáže sám vyrobit (syntetizovat). Patři sem kyselina linolová, linolenová a arachidonová a protože jsou pro tělo nezbytné, musíme je organismu dodávat. Jsou lipofilní, rozpustné v tucích.   Zdroje: rostlinné tuky, ořechy, semena slunečnice, mandle, avokádo, oříšky, sója.   Znehodnocují...


1 2 3 4 5

Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.

Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.

Twitter NUTRIONczFacebook.com/nutrionczInstagram.com/nutrioncz

Aminokyseliny, kyseliny | VITAinfo