PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
Pangamil, pangamín, 6-aminoacetylglukonová kyselina. Je přítomna v semenech významné byliny cizrny beraní (Cicer arietinum) z čeledi bobovitých, která je vedle fazolí a sóji široce používanou luštěninou s vysokým obsahem proteinů.< p> < p> Je relativně nedávno objevený vitamín, rozpustný ve vodě, citlivý ke světlu....
Po chemické stránce se jedná o sloučeninu dvou molekul cukrů, jež je označována jako amygdalin. Obsahuje benzaldehyd a kyanid. Význam laetrylu je sporný. Na jedná straně je na seznamu jako jedovatý prvek pro svůj obsah kyanidu a na straně druhé je v USA povolen a distribuován jako lék proti rakovině.< p> < p> Zdroje:< strong> je jediným B vitaminem,...
Chemicky se jedná o metylderivát isoalloxazinu. Tento vitamín rozpustný ve vodě byl objeven v roce 1933 Paulem Gyorgyem.< p> Je poměrně stálý v kyselém prostředí, je fotolabilní (rozkládá se na světle) a termolabilní (rozkládá se při vysokých teplotách), je odolný vůči oxidaci. Jeho obsah v mléce se redukuje při vystavení světlu po dvou hodinách na 10 %. Při uskladnění v šeru je úbytek...
Vyskytuje se ve dvou formách, jako kyselina nikotinová a amid této kyseliny - nikotinamid. Lidé přecitlivělí na jednu formu mohou užívat druhou formu. Jedná se o vitamín rozpustný ve vodě, termolabilní, chemicky o derivát pyridinu. Ve střevě může vznikat z aminokyseliny tryptofanu. Je součástí...
Vitamin B5 je rozpustný ve vodě, termolabilní. Chemicky se jedná o derivát beta-alaninu a kyseliny 2,4-dihydroxy-3,3-dimetyl máselné.< p> < p> Byl objeven v roce 1933 J.Wiliamsem. Název je odvozen od řeckého slova pantos=vše . Podílí se na tvorbě koenzymu A s ATP a cysteinem. Ten je důležitý při...
Vitamín B6 je to termolabilní, bezbarvá látka, rozpustná ve vodě, citlivá v alkalickém prostředí a k UV paprskům. Byl objeven v roce 1934 Paulem Gyorgyem. Vyskytuje se ve třech aktivních formách. Jako pyridoxol, pyridoxal a pyridoxamin.< p> < p> Pyridoxalfosfát je součástí enzymů, které se podílejí na dekarboxylací a transaminaci aminokyselin, jako...
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.