BMIAlkoholDiskuze×

VYHLEDAT

Zavřít

Aminokyseliny, kyseliny

Anabolika, steroidy

Antioxidanty

Bílkoviny, proteiny

Chemie

Enzymy, koenzymy

Hubnutí, diety, redukce

Kreatin, kre-alkalyn...

Minerální látky

PelMel

Pitný režim

Pohybový aparát

Přídatné látky, aditiva...

Řasy

Rostliny, extrakty, silice

Sacharidy

Tuky, oleje

Vitaminy

Živočišné látky, extrakty

www.nutrion.cz/info

PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.

Tuky, oleje

ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY (essential fatty acids - EFA)

ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY (essential fatty acids - EFA)

Jedním z nových trendů v kulturistice je suplementace mastnými kyselinami.< p>  < p> Linolová a linolenová kyselina byly poprvé objeveny v roce 1929 vědci, kteří prováděli pokusy na zvířatech. Tyto dvě mastné kyseliny jsou nezbytné pro udržení všech druhů fyziologických funkcí, nejsou ovšem v...

KOKOSOVÝ OLEJ

KOKOSOVÝ OLEJ

Bývá součástí dietetických přípravků užívaných při nesnášenlivosti kravského mléka, laktosy nebo tuků běžně obsažených v...

KUKUŘIČNÝ OLEJ

KUKUŘIČNÝ OLEJ

Je bohatý na polynenasycené kyseliny, které snižují riziko vzniku a rozvoje cévních a srdečních chorob, má značný dietetický význam zejména při poruchách výživy a při potravinové alergii.<...

LIPIDY

LIPIDY

Tuky, organické sloučeniny, které jsou energeticky nejbohatší složkou potravy, jsou důležité pro vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E, K), v těle tvoří rezervoár energie, jsou součástí buněčných membrán.< p> Krví jsou v organismu přenášeny speciálními částicemi tzv. lipoproteiny. Jejich nadměrný přívod má za následek...

MCT - TRIGLYCERIDY SE STŘEDNĚ DLOUHÝM ŘETĚZCEM

MCT olej je formou tuku, která byla strukturálně změněna odbouráváním některých uhlíkových atomů. Díky této strukturální změně je MCT olej absorbován mnohem rychleji než triglyceridy s dlouhým řetězcem. 1 gram MCT = 8 kalorii.< p>  < p> MCT oleje byly původně používány ve výživných programech hospitalizovaných pacientů při léčbě různých katabolických stavů,...

RYBÍ TUK (zdroj Omega-3)

Původně byl rybí tuk používán do svícnů a ke zpracování kůží, ale již ve středověku se stal společně se sušenými rybami jedním z nejdůležitějších exportních artiklů Norska a od 17. století je používán jako léčivo.< p>  < p> Rybí tuk je přirozeným zdrojem vitamínů A a D a nenasycených mastných kyselin (Omega-3), které při dlouhodobém příjmu dokáží příznivě ovlivňovat funkci srdce a krevního oběhu,...

SOJOVÝ OLEJ

Sojový olej se získává ze semen sóji s obsahem nenasycených tuků, lecitinu, bílkovin nepostradatelných pro výživu, růst, regeneraci tkání, fungování imunitního systému. Obsahuje dále vitaminy B (komplex), E a K, draslík, železo, fosfor, aminokyseliny.<...

Vše o Lecitinu

Název pochází z řeckého lékithos - vaječný žloutek. Lecitin je souhrnný název pro skupinu tukům příbuzných látek, zvaných fosfatidylcholiny. Chemicky vzato jsou to estery obsahující glycerol, cholin, kyselinu fosforečnou a vždy po 2 molekulách různých (převážně esenciálních) mastných kyselin.< p>  < p> Jako lecitiny označujeme tzv. složené lipidy, tvořené cholinem, inositolem, glycerolem a fosfátem - souborně...

Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.

Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.

Twitter NUTRIONczFacebook.com/nutrionczInstagram.com/nutrioncz

Tento web používá soubory cookie.

Aby webové stránky fungovaly tak, jak je znáte, a abyste rychle našli to, co hledáte, a nezobrazovaly se vám produkty, které vás nezajímají, potřebujeme od vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech. Soubory cookie můžete zakázat (kromě technických = nutných k provozu stránek) po kliknutí na tlačítko „Nesouhlasím“. Více informací o souborech cookie...

 

Tuky, oleje | VITAinfo