BMIAlkoholDiskuze×

VYHLEDAT

Zavřít

Aminokyseliny, kyseliny

Anabolika, steroidy

Antioxidanty

Bílkoviny, proteiny

Chemie

Enzymy, koenzymy

Hubnutí, diety, redukce

Kreatin, kre-alkalyn...

Minerální látky

PelMel

Pitný režim

Pohybový aparát

Přídatné látky, aditiva...

Řasy

Rostliny, extrakty, silice

Sacharidy

Tuky, oleje

Vitaminy

Živočišné látky, extrakty

www.nutrion.cz/info

PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.


VITAMIN B1-THIAMIN (ANEURIN, ANTINEURITICKÝ VITAMÍN)

Vitamin B1 - chemicky se jedná o derivát pyrimidinu. Je rozpustný ve vodě, je narušován teplotou nad 120° C, ničí se konzervováním, průmyslovým zpracováním jídel, zmrazováním, zvláště při rozmrazení a opětovném zmrazení. Jeho největším nepřítelem je uhličitan sodný. Termostabilní je v kyselém prostředí i při 100° C, zachovává se při vaření piva. V neutrálním a zásaditém prostředí je rychle oxidován na neúčinný thiochrom. Byl objeven jako první ze skupiny vitamínů B.

 

Dobře se vstřebává ze zažívacího traktu, objevuje se v mateřském mléku, rozsáhle se distribuuje do většiny tkání, není v těle hromaděn ani se zde nevytváří. Musí se denně doplňovat. Přebytek se vylučuje močí. Předávkování je možné pouze při vysokých dávkách injekční formou. Vstřebávání thiaminu brání rafinovaný cukr, bílá mouka, alkohol, kofein, čaj. Hladina thiaminu se v těle snižuje při dlouhodobé dialýze, parenterální výživě a při chronických infekcích.

 

Jeho hlavním úkolem je štěpení cukrů, které tělo přijímá potravou, na glukózu. Ta poskytuje energii pro mozek a nervový systém. Je součástí koenzymu dekarboxyláz, nutných k dekarboxilaci pyruvátu a alfa-ketoglutarátu, je koenzymem v systému aerobních dekarboxylací alfa-oxokyselin, leucinu, isoleucinu a valinu. Je také koenzymem transketolázové reakce v pentózovém cyklu. Jeho antagonistou je thiamináza (enzym obsažený v rybách požívaných za syrova). Tímto je způsoben jeho nedostatek především v zemích východní Asie a Japonsku.

 

Pro svůj vliv na nervový systém bývá označován také jako "duševní vitamín", slouží k udržování dobré funkce nervového systému a k udržení duševní rovnováhy. Brání nadměrné tvorbě kyseliny pyrohroznové, která je vedlejším produktem metabolismu cukrů a způsobuje nervozitu (zvláště u alkoholiků). Thiamin navozuje optimismus, pomáhá překonávat emotivní stres, odstraňuje deprese, netrpělivost, zmatenost, posiluje paměť, stabilizuje chuť k jídlu, podporuje vylučování žlučových kyselin, je důležitým faktorem při růstu, zmírňuje mořskou nemoc. Podává se při obrně periferních nervů a u některých lékových otrav.

 

Reaguje též s enzymy nutnými k normální činnosti srdečního svalu. Jeho nedostatek zeslabuje srdeční činnost a zvyšuje tendenci ke zvyšování procenta extravasální (mimocévní, tkáňové) tekutiny a nakonec tento stav může vést k srdeční zástavě.

 

Vyšší dávky thiaminu jsou potřeba u lidí konzumujících hodně cukrů a škrobů. Je známa souvislost mezí zvýšenou spotřebou rafinovaných cukrů a srdečními poruchami.

Dále jsou zvýšené dávky třeba v těhotenství, při kojení, při zvýšené únavě, v pooperačním období, u alkoholiků (alkohol způsobuje poruchu jaterních funkcí a omezuje využití thiaminu), u starých lidí. Nutný je zvýšený přísun u sportovců, zejména u silových sportů v období náročného objemového tréninku. Nárazově se též podává ve vyšší dávce před mnohahodinovým sportovním výkonem.

 

Vysoké dávky zvyšují činnost štítné žlázy a produkci inzulínu. Thiamin zlepšuje stavy naprostého duševního i fyzického přepětí. Jeho nedostatek byl pokusně zjištěn u nádoru prsu. Jeho sníženou hladinu v těle způsobuje aspirin, antacida (léky proti překyselení žaludku), diuretika (léky na odvodnění), estrogeny, dlouhodobé podávání hypertonických roztoků glukózy. Zesiluje účinek cholinergních látek a anestetik (léky na znecitlivění). Podává se při terapii antibiotiky a chemoterapeutiky, neboť tyto narušují střevní mikroflóru, která vitamíny skupiny B produkuje.

 

Zdroje:

je obsažen převážně ve vnějších slupkách obilí. Vepřové maso obsahuje 10x více thiaminu než hovězí. Dalšími zdroji jsou brambory, neloupaná rýže, fazole, hrách, ovesné vločky, pivovarské kvasnice, obilné klíčky, vnitřnosti, těstoviny uměle o tento vitamín obohacené, slunečnicová semena, integrální rýže, vejce, sója, chřest, oříšky, mléko, včelí med.

 

Použití:

podporuje paměť, pomáhá proti slabosti, odstraňuje deprese, odstraňuje křeče dolních končetin, chrání srdeční sval, vyrovnává srdeční rytmus, spolu s vitamínem B6 působí preventivně proti revmatickým bolestem a proti zánětům nervů. Podává se v pooperačním období, při léčbě oparů, je nezbytný pro správnou funkci jater. Je účinný při stavech podrážděnosti, při ztrátě paměti, proti náladovosti, mírní bolesti způsobené dnou. Používá se u některých lékových otrav.

 

Denní doporučené dávky:

Muži

1,2-1,5 miligramů

Děti

0,7-1,2 miligramů

Ženy

1,0-1,1 miligramů

Kojící ženy

1,4 miligramů

 

Při objemovém tréninku sportovců se používají dávky až 10 miligramů na den. Dávky 6-10 miligramů denně po delší dobu nejsou nebezpečné. Před mnohahodinovým sportovním výkonem až 50 miligramů. Dávky per os vyšší než 8 miligramů se nevstřebávají a tudíž nejsou racionální.

 

U opakované léčby se doporučuje začít nízkými dávkami vzhledem k možné alergické reakci.

 

Příznaky z předávkování:

předávkování je možné pouze po vysokých dávkách podávaných injekční formou po delším čase, neboť se tento vitamín v těle neukládá. Při vysokých koncentracích při parenterálním přísunu (ne ústy, ale injekčně) se mohou objevit alergické reakce, projevující se zarudnutím kůže. Při dlouhodobém podávání se mohou objevit avitaminózy ostatních vitamínů skupiny B. V době laktace se může po několikadenním přívodu objevit letargie, slabost, somnolence (touha po spánku), poruchy dýchání, nízký krevní tlak, bušení srdce.

 

Příznaky z nedostatku:

potravou způsobená avitaminóza může nastat při úplném vyloučení vepřového masa, obilovin a brambor. Nedostatkem trpí tzv. "bohaté státy", kde je hojně konzumováno bílé pečivo, je zvýšená spotřeba cukrů a technologické zpracování potravin za vysokých teplot a tam, kde je ve zvýšené míře konzumována loupaná rýže.

 

Tento nedostatek se projevuje srdečními obtížemi, nervozitou, podrážděnosti, neurasteníi, přecitlivělostí na hluk, ztrátou vůle, netrpělivostí, ztrátou chuti k jídlu, duševní únavou, emotivní nestabilitou, přehnanou reakcí na stresy. Tyto stavy mohou vést až k otupělosti, ztrátě paměti a až k zástavě srdeční činnost.

 

Nemoc "beri-beri" v podstatě již neexistuje. Objevovala se především ve východní Asii a v Japonsku počátkem staletí. Tento jev je dáván do souvislosti s konzumací loupané rýže. Rozlišují se dvě formy nemoci "beri-beri" tzv. suchá forma projevující se periferní neuropatíi s parestéziemi, hypésteziemi až s anestézíi (poruchy periferních nervů s poruchami citlivosti). Druhou formou je tzv. mokrá forma s kardiomegalíi (rozšíření srdce), tachykardíi (zrychlení srdečního rytmu) a nakonec se srdečním selháním.

aFK

Diskuze » VITAMIN B1-THIAMIN (ANEURIN, ANTINEURITICKÝ VITAMÍN)

Mohlo by Vás zajímat...


Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.

Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.

Twitter NUTRIONczFacebook.com/nutrionczInstagram.com/nutrioncz

Tento web používá soubory cookie.

Aby webové stránky fungovaly tak, jak je znáte, a abyste rychle našli to, co hledáte, a nezobrazovaly se vám produkty, které vás nezajímají, potřebujeme od vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech. Soubory cookie můžete zakázat (kromě technických = nutných k provozu stránek) po kliknutí na tlačítko „Nesouhlasím“. Více informací o souborech cookie...

 

VITAMIN B1-THIAMIN (ANEURIN, ANTINEURITICKÝ VITAMÍN)