BMIAlkoholDiskuze×

VYHLEDAT

Zavřít

Aminokyseliny, kyseliny

Anabolika, steroidy

Antioxidanty

Bílkoviny, proteiny

Chemie

Enzymy, koenzymy

Hubnutí, diety, redukce

Kreatin, kre-alkalyn...

Minerální látky

PelMel

Pitný režim

Pohybový aparát

Přídatné látky, aditiva...

Řasy

Rostliny, extrakty, silice

Sacharidy

Tuky, oleje

Vitaminy

Živočišné látky, extrakty

www.nutrion.cz/info

PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.


Leták varující před údajně rakovinotvornými Éčky

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v posledních týdnech zaznamenává stále více dotazů, které se týkají letáku varujícího před údajně rakovinotvornými přídatnými látkami v potravinách, tzv. éčky. Leták, který je šířen především elektronickou poštou, ale také v klasické písemné podobě, uvádí informace, které se nezakládají na pravdě a mohou být považovány za poplašné.


Leták obsahuje nesmyslné a zavádějící dezinformace, které nemají žádné odborně podložené opodstatnění. Ačkoli je jako údajný  autor uváděná Klinika dětské onkologie Univerzity v Dűseldorfu, ve skutečnosti je autor neznámý a klinika se k tomuto textu nehlásí.


V textu je například jako nejnebezpečnější a dokonce karcinogenní uváděná přídatná látka označená kódem E330. Ve skutečnosti jde o běžnou kyselinu citrónovou, která se v potravinách přirozeně vyskytuje (zejména v ovoci a zelenině) a do potravin se přidává, aby upravila jejich kyselost a zvýraznila chuť. Údajná souvislost s rakovinou zřejmě vznikla z neznalosti. Autor si pravděpodobně spojil informaci o tom, že tato kyselina v živých organismech vstupuje do tzv. Krebsova cyklu, s německým označením rakoviny - krebs. Tato "souvislost" je však samozřejmě naprosto nesmyslná a svědčí o naprosté nekompetentnosti autora textu.


Podobně je tomu s většinou ostatních éček, která jsou v letáku označena jako nebezpečná. Ve skutečnosti je používání přídatných látek v potravinách v Evropské unii velmi přísně regulováno a kontrolováno. Povolení každé přídatné látky podléhá složitému schvalovacímu procesu, jehož součástí jsou rozsáhlé testy a studie zaměřené právě na bezpečnost těchto látek. Jsou pro ně stanoveny limity a jejich použití je většinou omezeno jen pro určenou skupinu potravin aby nedocházelo k nadbytečnému používání těchto látek tam, kde to není nezbytně nutné. Celá řada těchto látek je navíc přírodního původu, běžně se v potravinách vyskytuje a není vyráběna chemickou cestou.


Podle zkušeností odborníků Potravinářské inspekce koluje leták se shodným textem Českou republikou už několik let. Vždycky se odněkud "vynoří", vzbudí ve spotřebitelích neopodstatněné obavy a zase na čas zmizí. Tyto zavádějící informace se bohužel vyskytují také v mnoha textech zveřejněných na internetu.Je to však pouze jeden z "nejoblíbenějších" hoaxů, jehož rozšiřování by se dalo považovat za šíření poplašné zprávy.


Hodnocením rizik spojených s používáním přídatných látek v potravinách se zabývá Ministerstvo zdravotnictví, dozor nad jejich používáním je v kompetenci Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy.

Podrobnější informace najdete na www.szpi.gov.cz
SZPI
Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Diskuze » Leták varující před údajně rakovinotvornými Éčky

Mohlo by Vás zajímat...


Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.

Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.

Twitter NUTRIONczFacebook.com/nutrionczInstagram.com/nutrioncz

Leták varující před údajně rakovinotvornými Éčky