PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
Jedním z nových trendů v kulturistice je suplementace mastnými kyselinami.< p> < p> Linolová a linolenová kyselina byly poprvé objeveny v roce 1929 vědci, kteří prováděli pokusy na zvířatech. Tyto dvě mastné kyseliny jsou nezbytné pro udržení všech druhů fyziologických funkcí, nejsou ovšem v...
Bývá součástí dietetických přípravků užívaných při nesnášenlivosti kravského mléka, laktosy nebo tuků běžně obsažených v...
Je bohatý na polynenasycené kyseliny, které snižují riziko vzniku a rozvoje cévních a srdečních chorob, má značný dietetický význam zejména při poruchách výživy a při potravinové alergii.<...
Tuky, organické sloučeniny, které jsou energeticky nejbohatší složkou potravy, jsou důležité pro vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E, K), v těle tvoří rezervoár energie, jsou součástí buněčných membrán.< p> Krví jsou v organismu přenášeny speciálními částicemi tzv. lipoproteiny. Jejich nadměrný přívod má za následek...
MCT olej je formou tuku, která byla strukturálně změněna odbouráváním některých uhlíkových atomů. Díky této strukturální změně je MCT olej absorbován mnohem rychleji než triglyceridy s dlouhým řetězcem. 1 gram MCT = 8 kalorii.< p> < p> MCT oleje byly původně používány ve výživných programech hospitalizovaných pacientů při léčbě různých katabolických stavů,...
Původně byl rybí tuk používán do svícnů a ke zpracování kůží, ale již ve středověku se stal společně se sušenými rybami jedním z nejdůležitějších exportních artiklů Norska a od 17. století je používán jako léčivo.< p> < p> Rybí tuk je přirozeným zdrojem vitamínů A a D a nenasycených mastných kyselin (Omega-3), které při dlouhodobém příjmu dokáží příznivě ovlivňovat funkci srdce a krevního oběhu,...
Sojový olej se získává ze semen sóji s obsahem nenasycených tuků, lecitinu, bílkovin nepostradatelných pro výživu, růst, regeneraci tkání, fungování imunitního systému. Obsahuje dále vitaminy B (komplex), E a K, draslík, železo, fosfor, aminokyseliny.<...
Název pochází z řeckého lékithos - vaječný žloutek. Lecitin je souhrnný název pro skupinu tukům příbuzných látek, zvaných fosfatidylcholiny. Chemicky vzato jsou to estery obsahující glycerol, cholin, kyselinu fosforečnou a vždy po 2 molekulách různých (převážně esenciálních) mastných kyselin.< p> < p> Jako lecitiny označujeme tzv. složené lipidy, tvořené cholinem, inositolem, glycerolem a fosfátem - souborně...
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.