PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
Agar-agar je bílý až nažloutlý želatinový přípravek získávaný z mořských řas Gelidium Gracilaria a Acanthopeltis. 96 % obsahu tvoří polysacharid sestávající z disacharidů agarózy, dále agaropektinu s obsahem Ca, Mg, K, Na, B2 vitaminu, kyseliny listové, cholinu.< p> Díky svému původu je důležitý především pro vysoký obsah jódu, využívají...
Arame je mořská řasa rostoucí v Pacifiku. Lístky jsou hnědé, sušením přechází až do černé barvy. Arame je vhodnou řasou při prvních pokusech s řasami v kuchyni, protože má nevýraznou chuť bez charakteristického mořského zápachu.< p> Ve 100 g Arame najdeme 170 mg vápníku a 12 mg železa.< p> Před přípravou řasu opláchneme tekoucí vodou a pak...
Prostřednictvím vysokého obsahu jódu zvyšuje činnost štítné žlázy, která reguluje celkový metabolický obrat v lidském organismu. Tímto mechanismem může chaluha přispívat i ke snižování tělesné hmotnosti a obezity. Předpokládá se, že chaluha může obsahem dalších látek přispívat též k podpoře růstu vlasů.<...
Chlorela je zelená sladkovodní řasa, která se na zemi vyskytuje asi 2,5 miliardy let. Dnes je chlorela nejvíce prodávaným dietetikem v Japonsku, kde se používá jako součást preventivní i terapeutické medicíny.< p> < p> Název této řasy je odvozen od listového barviva chlorofylu, jehož je nejbohatším rostlinným zdrojem. Obsahuje jej 50x více než u...
Dulse (Palmaria palmata) mořská řasa s vysokým obsahem železa, fluóru, vitaminu B6, B12. Při přípravě ji na 10 minut namočíme do vody a potom přidáváme nejlépe do polévek a zeleninových jídel. Ve vroucí vodě bychom tuto řasu měli připravovat dalších 10 minut. Jinou možností použití je roztlučení suché řasy na prášek, který používáme k...
Iziki je mořská řasa rostoucí na ponořených skalách podél pacifického pobřeží Japonska. Je tvořena malými černými cylindrickými lístky až provazci. V Iziki najdeme především vysoký obsah jódu, železa a vápníku. Řasa patří do kategorie silně účinných. Pro silný zápach moře se však nedoporučuje do kuchyně začátečníka.< p> < p> Po...
Kelp je hnědá mořská řasa patřící do čeledi mezi Laminariacea s prokázanými antibakteriálními a antivirovými účinky. Tato řasa například zabíjí oparové viry.< p> < p> Kelp také snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak. Řasa je významná především pro vysoký obsah minerálů a stopových prvků (jód, hořčík, vápník, síru, draslík,...
Kombu je řasa rostoucí ve studených vodách severních moří. Nejkvalitnější kombu roste ve velkých hloubkách oceánů, tvoří ji tuhé zelené listy široké 2 až 3 centimetry, které dorůstají do několikametrových délek. Řasa ve 100 g průměrně obsahuje 800 mg vápníku, 430 IU vitamínu A, 1,8 g niacinu (vitamínu PP) a 7,3 g bílkovin. Příjemnou chuť...
Mořské řasy pro nás určitě nejsou tuzemským zdrojem živin a tak nás v prvním okamžiku může napadnou je na základě výběru co nejpřirozenější stravy odmítat. Vážným problémem výživy člověka vyspělých zemí se však stává nedostatek základních živin typu vitamínů, minerálních látek a dalších biofaktorů při většinou spíše nadbytečném množství přijímané stravy. Příčinu problému lze přičíst...
Nori je jednou z nejrozšířenějších mořských řas, kterou v prodejnách nejčastěji najdeme především ve formě tenkých vylisovaných plátků. 100 g Nori obsahuje 260 mg vápníku, 12 mg železa, 150 IU vitamínu A, 10 g niacinu a 12,7 g bílkovin. < p> Významná je také přítomnost tuků používaných v terapii arteriosklerózy, baktericidní působení a podpora hojení vředů. Před přípravou řasu krátce opláchneme a potom ji...
Spirulina je modrozelená řasa známá svojí náročností na čistotu prostředí, ve kterém žije. Patří mezi spirálovité mikrořasy, kterým se dobře daří v silně alkalických vodách a na horkém slunci, jako například v sodných jezerech Afriky. Jako potravinový doplněk je připravována na slunečných farmách v Asii.< p> < p> Spirulina je zdrojem přirozených lehce...
Wakame je dlouhá mořská řasa s temně zelenými listy, která roste v Pacifiku v okolí japonského ostrova Hokkaido. Nejvíce se podobá řase Kombu, ale na rozdíl od této se připravuje podstatně kratší dobu.< p> < p> Po opláchnutí a asi 10 minutovém namočení ji vaříme 20 minut, nejlépe v polévce.< p> Řasa je bohatá především na minerály vápník, železo a jód, dále na vitamíny skupiny B, vitamín C.< p> V Japonském...
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.