PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
Mukopolysacharidy, skupina složených sacharidů, které se vyskytují v základní hmotě pojivové tkáně a jsou nezbytné pro její tvorbu a regeneraci. Usnadňují též vstřebávání krevního výronu z podkoží a svalů, vstřebávání otoků a tkáňového...
1. chyba vytrvalců: příjem cukrů před výkonem< strong>< h3> Mnoho sportovců se správně snaží řešit svoji výkonnost nejen tréninkem, ale i výživou. Od odborníků se pak dozvídají, že nejdůležitější živinou vytrvalců jsou cukry“. A tak se snaží toto doporučení naplňovat. A to...
Mléčný cukr, který je při vstřebávání štěpen na glukosu a galaktosu enzymem laktázou. Tento enzym, normálně přítomný ve střevní sliznici, je u některých lidí málo účinný nebo chybí, což způsobuje poruchu trávení s příznaky nesnášenlivosti mléka (průjem) a poruchu vstřebávání.<...
Složený cukr (polysacharid) vzniklý štěpením škrobů s vysokým energetickým, výživným účinkem, vhodná součást dietetik u stavů spojených s nechutenstvím a hyperkatabolismem (zvýšeným rozkladem důležitých látek) vedoucím k zhubnutí, se snížením výkonnosti a odolnosti.<...
Sladový cukr je konečným produktem působení amylas na škrob, dextrin a glykogen, z nichž se tvoří též při trávení působením slinové a pankreatické (ze slinivky břišní) amylázy.<...
Zaschlá cukernatá šťáva z kůry jasanu zimnáře (Fraxinus ornus) obsahující různé druhy cukrů, především mannitol, dále glukosu, fruktosu aj. Působí jako mírné projímadlo.<...
Co obsahuje první díl:< strong> < p> k čemu slouží sacharidy< li> rozdíl mezi jednotlivými druhy sacharidů< li> jaké sacharidy během výkonů používat< li>< ul> PROČ JSOU SACHARIDY PRO SPORTOVCE DŮLEŽITÉ< strong>< p> Sacharidy jsou nejdůležitějším zdrojem energie pro svalová vlákna, a to platí obzvlášť ve fázi...
Škrob je polysacharid (vysokomolekulární polymer D-glukosy) složený z dvou různých polysacharidů (amylóza a amylopektin) vyskytující se v rostlinách. Škrob vzniká jako hlavní metabolický produkt v chloroplastech listů zelených rostlin (konečný produkt fotosyntézy).< p> < p> Zvláště bohaté na škrob jsou brambory, banány, obilniny a tapioka. Podle surovin, ze kterých je vyrobený, rozeznáváme škrob bramborový,...
Stevia rebaudiana Bertoni (Stévie sladká, stévie cukrová, sladká tráva, medové lístky) Steviosid je přírodní sladidlo z listů keře stevie - Stevia rebaudiana Bertoni, který se k tomuto účelu pěstuje. Nemá energetickou hodnotu. Sladká chuť je doprovázena chutí hořkou, používá se proto v kombinaci s jinými sladidly, která maskují jeho hořkou chuť. Je vhodný pro diabetiky, neboť neindukuje potřebu tvorby inzulínu a jeho...
Vitargo představuje unikátní patentovaný sacharid, který byl vyvinut na základě požadavku poskytnout sportovci maximální možnou úroveň sportovního výkonu. Běžné sportovní a sacharidové nápoje jsou založeny na využití tradičních sacharidů jako je dextróza a maltodextrin, které se běžně užívají k výrobě klasických potravin a spotřebních produktů. To se však neslučuje s náročnými požadavky vrcholového sportu....
Co obsahuje pátý díl: < p> zdroje energie pro vytrvalostní výkon< li> čím nejefektivněji doplňovat energii během sportu< li> jaké je doporučené dávkování sacharidů během výkonu< li>< ul> Během cvičení čerpají svaly energii především ze tří zdrojů:< strong> < p> glykogen, a to především svalový glykogen<...
Co obsahuje druhý díl:< strong>< p> doporučení, jak jíst před výkonem< li> jak lze optimalizovat hospodaření s glykogenovými zásobami< li> jak tato doporučení aplikovat v praxi< li>< ul> Výživou přijímanou před výkonem bychom měli především optimalizovat dostupnost tělesné...
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.