PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
Alfa-Amylasa je trávicí enzym, který štěpí některé sacharidy, zejména škrob, a umožňuje tak jejich vstřebávání, normálně je u člověka obsažena ve slinách a ve šťávě vylučované slinivkou břišní.<...
Bromelain - jeden z enzymů rozkládajících bílkoviny, ale i jedovaté rozpadové produkty vznikající po zánětlivých procesech.< p> Hydrolyzuje hlavně vazby peptidů, amidů a esterů, na nichž se podílejí lysin, alanin, tyrosin a glycin. Brání tomu, aby cévní systém byl zatěžován škodlivými látkami, urychluje průběh zánětu, zlepšuje a urychluje...
Enzym ze skupiny sacharidas, který štěpí polysacharidy na jednoduché cukry. U lidí se přirozeně nevyskytuje, je obsažen především v rostlinách.<...
Chymotrypsin je jeden z trávicích enzymů tvořených ve slinivce břišní, který štěpí bílkoviny. Má rovněž schopnost odbourávat jedovaté rozpadové produkty vznikající při zánětlivých procesech, urychluje průběh zánětů, přispívá k lepšímu vstřebávání krevních výronů, k vyčištění nekrotických ran a hlíz vyplněných hnisem.< p> <...
Sušina získaná z vodného extraktu zvířecích břišních slinivek (hlavně prasečích) obsahující směs enzymů proteázy, alfa-glykosidásy (amylázy) a triglycerolhydrolázy (lipázy). Ty hydrolyzují tuky na glycerol a mastné kyseliny, bílkoviny na peptidy a aminokyseliny, škroby na dextriny a cukry a nahrazují tak chybějící nebo nedostačující funkci...
Papain - enzym rostlinného původu rozkládající bílkoviny. Získává se z mléčné šťávy (latex) nezralých plodů tropického melounovitého stromu Carica papaya L. frakcionováním, odstřeďováním a ultrafiltrací. Výnos je asi 100 g papainu ze stromu za rok. Čím je papája zralejší, tím obsahuje méně enzymu papainu.< p> < p> Koncentrát z papayové peptidázy nebo papainu účinkuje endoproteolyticky a hydrolyzuje vazby...
Enzym rozkládající bílkoviny, je přítomný v žaludku a působí nejaktivněji v kyselém prostředí žaludeční šťávy. Používá se při poruchách trávení z jeho nedostatku.<...
Rostoucí zájem populace o co nejdelší uchování plného zdraví a co nejlepší tělesné i duševní výkonnosti vede i k růstu zájmu o amatérskou a profesionální sportovní aktivitu. To ovšem přináší vedle užitku i negativní jevy: k lékařům přichází stále více nemocných s bolestmi pohybového aparátu z poranění či přetížení.< p> < p> Všichni se chtějí co nejdříve...
Amyláza čili enzym vyskytující se v ptyalinu (ve slinách) a ve šťávě slinivky břišní, dále v obilí, sladu, medu a v plísních (např. Aspergillus oryzae).< p> Jde vlastně o komplex enzymů obsahujících též celulasu, proteasu, pektinasu, který usnadňuje trávení škrobovin, ovoce, zeleniny a snižuje nadýmání.<...
Koenzym Q patří do skupiny tzv. ubichinonů ( ubi v názvu pochází ze slova ubikvitární - všudypřítomný, chinon popisuje chemickou strukturu ). Struktura ubichinonů je podobná vitamínům E a K. Také funkcí je koenzym Q vitamínům velmi příbuzný. Chemici ubichinony rozdělují podle délky jejich postranního isoprenoidního řetězce - nejvýznamnějším je ubichinon 50 (koenzym Q10).< p> Koenzym Q10 je nezastupitelný v procesu...
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.