PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
Obsahuje v nati a listech zejm. silici (prchavý olej) 0,8 - 1,4% s hlavní obsahovou látkou mentholem 50 - 80 %, dále třísloviny a flavonoidy včetně rutinu.
Podporuje chuť k jídlu a trávení, působí proti nadýmaní a plynatosti, zvyšuje vylučování žluči do střeva, uvolňuje bolestivé křeče hladkého svalstva trávicího ústrojí, potlačuje zvracení, navozuje pocení, má účinky antiseptické.
Zejména pro obsah mentholu se máty používá i ve formě obkladů, koupelí při svědivých kožních vyrážkách, po štípnutí hmyzem.
Diskuze » MÁTA PEPRNÁ (MENTHA PIPERITA L.)
Mohlo by Vás zajímat...
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.