PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
Pšenice setá obsahuje v klíčcích olej (viz. klíčky) bohatý zejména na vitamin E, C, D, komplex vitaminů B, železo, vápník, draslík, hořčík, fosfor, selen, měď a řadu tzv. esenciálních aminokyselin.< p> < p> Zrna pšenice obsahují: bílkoviny (12 - 16 %), škrob (50 - 70 %), vlákniny (8 - 10 %) a tuk; bílkoviny lepku (gliadiny) mohou vyvolat zdravotní poruchy - celiakie, které způsobují tzv. prolaminy obilného zrna.< p> < p> Celiakie (hromadění toxických peptidů ve střevním traktu) se vyskytuje u jedinců, kterým chybí enzym peptidáza, štěpící nízkomolekulární peptidy, vznikající na...
Zpět na článek: PŠENICE SETÁ (TRITICUM AESTIVUM L.)
Diskuze je určena pouze pro výměnu informací a zkušeností mezi návštěvníky stránek a nevyjadřuje názory serveru.
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.