PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
Vitamin B5 je rozpustný ve vodě, termolabilní. Chemicky se jedná o derivát beta-alaninu a kyseliny 2,4-dihydroxy-3,3-dimetyl máselné. Byl objeven v roce 1933 J.Wiliamsem. Název je odvozen od řeckého slova pantos=vše . Podílí se na tvorbě koenzymu A s ATP a cysteinem. Ten je důležitý při přeměně tuků, při metabolismu aminokyselin, pyruvátu a produktů glykolýzy. Účastní se Krebsova cyklu, je nutný při syntéze cholesterolu a steroidních hormonů, porfyrinů a nukleových kyselin. Acetylací vzniká acetylcholin (přenáší nervové impulsy). Vitamín B5 je skutečnou křižovatkou řady metabolických cest....
Zpět na článek: VITAMIN B5 (KYSELINA PANTOTHENOVÁ, ANTISTRESOVÝ VITAMÍN)
Diskuze je určena pouze pro výměnu informací a zkušeností mezi návštěvníky stránek a nevyjadřuje názory serveru.
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.