PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
Pyruvát se v těle vyskytuje jako konečný produkt metabolismu cukru a škrobu. Pyruvát je konjugovaná zásada kyseliny pyrohroznové.
Překvapující bylo zjištění vědců z University of Pittsburgh, School of Medicine, že suplementace pyruvátem zvyšuje odbourávání tuků až o 48 % a minimalizuje s tím spojené odbourávání proteinů v těle. To je neobvyklé, neboť odbourávání tělesného tuku restrikcí diety je prakticky vždy spojeno s korespondující a značnou ztrátou svalstva (proteinů v těle).
Vědci, kteří studovali pyruvát, věří, že urychluje odbourávání tuků zvýšením "celulární respirace" nebo množství energie, kterou využívají mitochondrie (buněčná metabolická pec). Bylo prokázáno, že pyruvát redukuje množství tuku bez cvičení, což z něj činí jistě extrémně atraktivní "fat burner" (spalovač tuků) pro líné - nelze však očekávat úbytek hmotnosti při "gaučinku", přejídání se sladkostmi a doufat ve snadné hubnutí bez pohybu. Nicméně při fyzické aktivitě je efekt pochopitelně mnohem zřetelnější a rychlejší.
Jedna farmaceutická společnost určila u této látky optimální dávkování, nezbytné pro dosažení výsledků na 6 - 10 gramů denně. To je množství, které střeva většiny lidí tolerují, ale nejlepších účinků bylo dosaženo při dávkách kolem 30 gramů!
Pyruvát při vysokém dávkování umožní urychlit odbourávání tuků (bez zvýšené nervozity způsobené termogenickými fatburnery), aniž by došlo k současné ztrátě těžce získané svalové tkáně.
Fakt, že pyruvát také prokázal schopnost zvyšovat výkonnost (o více než 20 %), což bylo zjištěno v některých studíich, z něj činí produkt pro kulturisty o to zajímavější - každý, kdo někdy držel dietu ví, jak je těžké udržet si chuť a motivaci na super-intenzívní trénink, když musíte snížit počet kaloríi.
Často se používá v kombinaci s L-karnitinem a dalšími látkami v tzv. "spalovačích tuků".
Diskuze » PYRUVÁT (anion kyseliny pyrohroznové)
Mohlo by Vás zajímat...
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.