PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
Chemická podstata: L-karnitin je chemicky 3-hydroxy-4-N-trimethyl-aminomáselná kyselina. Je podobný cholinu. Řada odborníků označuje karnitin za "aminokyselinu", ale on v pravém slova smyslu aminokyselinou není, je pouze jejich "příbuzným".
Karnitin přijatý stravou se kompletně vstřebává a ke svému vstupu do buněk potřebuje prakticky jen energii a ionty sodíku.
Teoretický obsah karnitinu v potravinách:
Potravina (100 gramů) | karnitin (mg) |
ovčí maso | 210 |
jehněčí maso | 78 |
hovězí maso | 64 |
kuřecí maso | 7,5 |
jehněčí játra | 2,6 |
kvasnice | 2,4 |
mléko kravské | 2,0 |
pšeničné klíčky | 1,0 |
chléb (obecně) | 0,2 |
květák | 0,1 |
ostatní zdroje jsou zanedbatelné |
|
Karnitin má schopnost:
Diskuze » KARNITIN
Mohlo by Vás zajímat...
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.