PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
Stevia rebaudiana Bertoni (Stévie sladká, stévie cukrová, sladká tráva, medové lístky)
Steviosid je přírodní sladidlo z listů keře stevie - Stevia rebaudiana Bertoni, který se k tomuto účelu pěstuje. Nemá energetickou hodnotu. Sladká chuť je doprovázena chutí hořkou, používá se proto v kombinaci s jinými sladidly, která maskují jeho hořkou chuť. Je vhodný pro diabetiky, neboť neindukuje potřebu tvorby inzulínu a jeho vedlejší účinky jsou zanedbatelné.
Steviosid lze použít ke slazení potravin, nápojů, v cukrářství, konzervárenském průmyslu, při výrobě zubních past a žvýkaček. Je propracována technologie pěstování v jednoletém i ve víceletém cyklu a technologie vegetativního množení pomocí zelených řízků, řízků kořenů, odnoží a dalších vegetativních částí rostlin včetně metody in vitro. Využití půdy při pěstování stevie je asi dvacetinásobné ve srovnání s cukrovou řepou nebo cukrovou třtinou. Pěstování stevie a produkce steviosidu přináší nemalý národohospodářský efekt, neboť 1ha porostu stevie - výnos 2t sušiny, výtěžnost steviosidu 6% - může nahradit minimálně 10ha porostu cukrové řepy - výnos 30t/ha s výtěžností cukru 12% - při již zmíněné úrovni sladivosti steviosidu a cukru, a za podmínek, kde bylo uvažováno reálné minimum u pěstované stevie a optimum u cukrové řepy.
Jako sladidlo byla používána již Indiány z kmene Guaraní dávno před příchodem Španělů. Největším producentem ve světovém měřítku je v současnosti Japonsko. Pěstuje se také v Číně, Koreji, Thajsku, Vietnamu, USA, Brazílii, Paraguayi, na Filipínách, v Německu, Rusku a Bulharsku. Komplex sladivých látek obsažený téměř v celé rostlině mimo kořenů, zejména v listech je tvořen několika diterpenickými glykosidy nazývanými souhrnně steviosid. Kromě samotného steviosidu jsou v rostlině obsaženy ještě tyto: rebaudiosid A, jenž je sladší než steviosid 1.3 - 1.5x, rebaudiosid C, D, E, dulkosid B a steviolbiosid.
Jihoameričtí indiáni už dlouho používají lístky stévie nejen k oslazení nápojů a pokrmů, ale znají i jejich léčebné účinky. Mnohem později vědci zjistili, že tato sledovaná populace z kmene indiánů Guarani téměř netrpí kazivostí zubů, takže mohli potvrdit, že stévie dokáže zničit celou řadu nebezpečných bakteríi ústní mikroflóry. Při žvýkání i toho nejmenšího lístku vydrží sladká chuť v ústech velice dlouho a člověk pak nemá touhu po jiných energeticky vydatnějších pokrmech a nemá pocit hladu. Což je opět velká výhoda pro lidi, kteří chtějí shodit nějaké to kilo dolů.
Sladivost syntetických a přírodních sladidel
Druh alternativního sladidla | Sladivost v poměru k cukru - sacharóze |
Sacharin - umělé | 250 - 500x vyšší |
Cyklamát - umělé | 20 - 30x vyšší |
Usal - aspartam - umělé | 100 - 200x vyšší |
Acesulfam K - umělé | 100 - 200x vyšší |
Sorbit - přírodní | Poloviční |
Manit - přírodní | Poloviční |
Xylit - přírodní | Stejná |
Komplex steviosid - přírodní | 100 - 300x vyšší |
Rebaudiosid A - přírodní | 400x vyšší |
Rebaudiosid C,D,E - přírodní | 20 - 120x vyšší |
Dulkosid B - přírodní | Přibližně stejná |
Fruktosa - přírodní | 1 - 1.4x vyšší |
Diskuze » STEVIA REBAUDIANA BERTONI
Mohlo by Vás zajímat...
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.