PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
Škrob je polysacharid (vysokomolekulární polymer D-glukosy) složený z dvou různých polysacharidů (amylóza a amylopektin) vyskytující se v rostlinách. Škrob vzniká jako hlavní metabolický produkt v chloroplastech listů zelených rostlin (konečný produkt fotosyntézy).
Zvláště bohaté na škrob jsou brambory, banány, obilniny a tapioka. Podle surovin, ze kterých je vyrobený, rozeznáváme škrob bramborový, kukuřičný, pšeničný, rýžový a jiné.
Podávání škrobu člověku má dietetický, výživový a energetický význam, neboť v organismu je postupně odbouráván až na glukózu. Také se používá k výrobě hroznového cukru (Glukopur).
Pokud je na výrobku ve složení uveden pouze škrob, bez bližší specifikace o jaký se jedná, raději výrobek pro bezlepkovou dietu nepoužívejte! Stejně tak, pokud je ve složení uveden škrobový sirup.
Diskuze » ŠKROB (AMYLUM)
Mohlo by Vás zajímat...
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.