PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
Popis a výskyt
Matečná rostlina drogy je paulinie nápojná (Paullinia cupana Hunth ex H.B.K.) z čeledi mýdelníkovitých (Sapindaceae).
Rostlina je stále zelený popínavý keř - liána, dorůstající až desetimetrové výšky. Květy jsou bílé, drobné. Plod je hladká, trojpouzdrá tobolka, obvykle jednosemenná, červeně zbarvená, velikosti lískového oříšku. Semeno je kulovité, černohnědé. Dozrává v říjnu a listopadu. Paulinie je tropická jihoamerická rostlina, domácí v horním povodí Amazonky a Orinoka. Plody se sklízejí jak z planě rostoucích, tak i pěstovaných rostlin. Na plantážích se pěstuje podobně jako u nás chmel. Z jedné rostliny se při sklizni získají v průměru čtyři kilogramy plodů.
Zpracování:
Plody se sklízejí zcela zralé, otevřené. Zhruba se zbaví osemení a po vyprání ve vodě se praží na obrovských pánvích. Po rozemletí se vzniklá moučka prohněte s vodou na tmavé, husté těsto, ze kterého se zformují matně lesklé tyčinky, 4 - 5 cm v průměru a až 20 cm dlouhé. Po vysušení na slunci se uloží do speciální místnosti, kde se vy-udí. Někdy se přidá škrob a jiné přísady. Připravené ke konzumaci jsou tyto tyčinky po dvou až třech měsících. A to je ta pravá guarana, přesněji pasta guarana, známá též pod názvem bom nebo poca, která se používá po různé další úpravě jako pochutina i lék.
Obsahové látky:
Z obsahových látek guarany je nejdůležitější a nejúčinnější kofein, kterého je v ní obsaženo, podle různých pramenů, 4-8 %. Guarana je na kofein nejbohatší droga v celé rostlinné říši. Dále guarana obsahuje velké množství tříslovin katechinového typu (10 % i více), tuk, pryskyřici, červené barvivo, bílkoviny, škrob, dextrin, vitamíny a saponíny. Někteří autoři uvádí i stopy dalších purínových derivátů, theobrominu a theofylinu.
Využití:
Je nepochybné, že guarana vděčí své oblibě pro vysoký obsah kofeinu, a to hlavně v zemi svého největšího rozšíření, v Brazílii. Už po staletí slouží k přípravě osvěžujícího nápoje podobného kávě. Brazilští indiáni jej připravují spařením nastrouhaného prášku z tyčinek guarany vroucí vodou nebo mlékem. Údajně je to nápoj tak vydatný, že jeden šálek jim stačí na celý den bez žádné jiné výživy.
Guarana však působí blahodárně v mnoha směrech, není jen pochutinou.
Odstraňuje únavu a pocit vyčerpanosti, stimuluje mozkovou činnost a schopnost koncentrace, podporuje srdeční činnost, působí pozitivně na nervový a svalový systém a předchází psychické a fyzické únavě, vhodně působí na deprese a urychluje rekonvalescenci, tiší bolesti, je preventivním prostředkem proti artehoskleróze, výrazně zlepšuje potenci.
Navozuje pocit sytosti, potlačuje chuť k jídlu a tím pomáhá snižovat nadváhu.
Díky vysokému obsahu tříslovin používají indiáni guaranu také proti průjmu a úplavici.
Její vynikající působení na lidský organismus v mnoha směrech je umocněno ještě tím, že i při dlouhodobém používání nemá žádné vedlejší účinky.
Poptávka po guaraně ve světě stále stoupá. Příčinou je hlavně dlouhověkost obyvatel v oblasti jejího výskytu, která je přisuzována právě této droze. Vždyť životní podmínky amazonského pralesa, nelidské podnebí uprostřed bažin, trvalý stav podvýživy, nekorespondují s dosahovaným věkem indiánů středoamazonské oblasti.
Brazílie je prakticky jediným producentem guarany na světě, nepočítáme-li malinkou oblast ve Venezuele. Poptávka však daleko přesahuje nabídku.
Diskuze » GUARANA (PASTA GUARANA)
Mohlo by Vás zajímat...
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.