PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
Histidin - (Kyselina 2-amino-3-imidazolylpropanová, špatně vstřebatelná z oběhu do jater, bazická, potencionálně esenciální, tvoří alpha-ketoglutarát, tedy glukogenní, zkratka His).
Tato AK je zvláštní tím, že slouží jako prekursor pro tvorbu HISTAMINU. Tento tzv. biogenní amin je velmi účinný již v nepatrných dávkách.
Přispívá k uvolňování kyseliny chlorovodíkové v žaludku. Histamin je příčinou alergických reakcí - zčervenání, otoků, proto se používají tzv. antihistaminika. Histaminové potravinové otravy jsou velmi nebezpečné a mohou být způsobeny dlouho a nevhodně skladovanými rybami, případně jejich povrchovou kontaminací, nebo také některými zrajícími sýry a zkaženými mléčnými výrobky. Paradoxní je, že v literatuře se uvádí pozitivní efekt histaminu - dokonce je údajně příznivý při alergíich, revmatoidní artritidě a při produkci bílých i červených krvinek.
Tato AK však není běžnou součástí speciálních aminokyselinových produktů ani není a nebude dostupná jako jednosložkový výrobek.
Diskuze » HISTIDIN
Mohlo by Vás zajímat...
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.