PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
EMK jsou skupiny mastných kyselin s obsahem dvou a více dvojných vazeb, které si organismus nedokáže sám vyrobit (syntetizovat). Patři sem kyselina linolová, linolenová a arachidonová a protože jsou pro tělo nezbytné, musíme je organismu dodávat. Jsou lipofilní, rozpustné v tucích.
Zdroje: rostlinné tuky, ořechy, semena slunečnice, mandle, avokádo, oříšky, sója.
Znehodnocují se kyslíkem a teplem. Vzhledem ke své struktuře (obsahují více dvojných vazeb), jsou EMK značně nestabilní molekuly, schopné vytvářet volné radikály. Tyto volné radikály vedou k poruše buněčných membrán a mohou být příčinou změny genetického kódu, což se může projevit některými nádorovými mutacemi.
Doporučení: konzumaci EMK je třeba vyvážit podáváním vitamínu E, který zamezuje oxidaci tuků a tím chrání buněčné stěny.
Tvoří součást biologických membrán. Jsou nezbytné pro udržení dobrého stavu pokožky, vlasů a nehtů. Snižují hladinu cholesterolu v krvi, účinně působí při léčbě arteriosklerózy. Svým působením na regeneraci buněk se uplatňují i v ochraně jater. Působí jako růstový faktor v dětském věku. Udržují a podporují správnou funkci prostaty.
Dávky: EMK nemají být konzumovány v dávkách vyšších než 1 - 2 % celkového denního kalorického příjmu. Nadměrná konzumace mastných kyselin vede k tloustnutí.
Diskuze » VITAMIN F (ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY ~ EMK)
Mohlo by Vás zajímat...
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.