BMIAlkoholDiskuze×

VYHLEDAT

Zavřít

Aminokyseliny, kyseliny

Anabolika, steroidy

Antioxidanty

Bílkoviny, proteiny

Chemie

Enzymy, koenzymy

Hubnutí, diety, redukce

Kreatin, kre-alkalyn...

Minerální látky

PelMel

Pitný režim

Pohybový aparát

Přídatné látky, aditiva...

Řasy

Rostliny, extrakty, silice

Sacharidy

Tuky, oleje

Vitaminy

Živočišné látky, extrakty

www.nutrion.cz/info

PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.


VITAMIN F (ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY ~ EMK)

EMK jsou skupiny mastných kyselin s obsahem dvou a více dvojných vazeb, které si organismus nedokáže sám vyrobit (syntetizovat). Patři sem kyselina linolová, linolenová a arachidonová a protože jsou pro tělo nezbytné, musíme je organismu dodávat. Jsou lipofilní, rozpustné v tucích.

 

Zdroje: rostlinné tuky, ořechy, semena slunečnice, mandle, avokádo, oříšky, sója.

 

Znehodnocují se kyslíkem a teplem. Vzhledem ke své struktuře (obsahují více dvojných vazeb), jsou EMK značně nestabilní molekuly, schopné vytvářet volné radikály. Tyto volné radikály vedou k poruše buněčných membrán a mohou být příčinou změny genetického kódu, což se může projevit některými nádorovými mutacemi.

 

Doporučení: konzumaci EMK je třeba vyvážit podáváním vitamínu E, který zamezuje oxidaci tuků a tím chrání buněčné stěny.

 

Tvoří součást biologických membrán. Jsou nezbytné pro udržení dobrého stavu pokožky, vlasů a nehtů. Snižují hladinu cholesterolu v krvi, účinně působí při léčbě arteriosklerózy. Svým působením na regeneraci buněk se uplatňují i v ochraně jater. Působí jako růstový faktor v dětském věku. Udržují a podporují správnou funkci prostaty.

 

Dávky: EMK nemají být konzumovány v dávkách vyšších než 1 - 2 % celkového denního kalorického příjmu. Nadměrná konzumace mastných kyselin vede k tloustnutí.

aFK

Diskuze » VITAMIN F (ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY ~ EMK)

Mohlo by Vás zajímat...


Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.

Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.

Twitter NUTRIONczFacebook.com/nutrionczInstagram.com/nutrioncz

Tento web používá soubory cookie.

Aby webové stránky fungovaly tak, jak je znáte, a abyste rychle našli to, co hledáte, a nezobrazovaly se vám produkty, které vás nezajímají, potřebujeme od vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech. Soubory cookie můžete zakázat (kromě technických = nutných k provozu stránek) po kliknutí na tlačítko „Nesouhlasím“. Více informací o souborech cookie...

 

VITAMIN F (ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY ~ EMK)