PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
Rozmarýn obsahuje v listech silici (1 - 2,5 % prchavý olej) s obsahem bornylacetátu (5-6 %), borneolu (8 -10 %), kafru, cineolu (15 -30 %), dále hořčiny, třísloviny (8 -10 %) a flavonoidy. Komplex těchto látek povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje tvorbu žaludečních šťáv, působí proti nadýmání, zvyšuje tok žluče, podporuje trávení tuků a zmírňuje potíže vyvolávané tučným a objemným jídlem. Přítomná silice však v nadměrných dávkách překrvuje sliznice, ledviny i oblast malé pánve, může způsobit i krvácení. Proto je vhodné používat listů jen v malých váhových množstvích a ve...
Zpět na článek: ROZMARÝN LÉKAŘSKÝ (ROZMARINUS OFFICINALIS L.)
Diskuze je určena pouze pro výměnu informací a zkušeností mezi návštěvníky stránek a nevyjadřuje názory serveru.
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.