PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
Pšenice špalda, latinsky Triticum spelta a starým českým pojmenováním samopše patří k nejstarším kulturním plodinám. Je známa svojí vysokou odolností vůči nepřízni počasí, chorobám i škůdcům. Jen minimálně reaguje na hnojení umělými hnojivy a proto je ideální surovinou pro organické zemědělství.< p> < p> Zrno špaldy je bohaté na fosfor, železo a hořčík, vitamíny skupiny B - především thiamin (B1), riboflavin (B2) a niacin (B3). Špaldová mouka se vyznačuje vysokým podílem lepku (35 - 45 % ve vysoké kvalitě) a bílkovin (16 - 17 %).< p> < p> Terapeuticky můžeme špaldu...
Zpět na článek: ŠPALDA
Diskuze je určena pouze pro výměnu informací a zkušeností mezi návštěvníky stránek a nevyjadřuje názory serveru.
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.