PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
Pšenice špalda, latinsky Triticum spelta a starým českým pojmenováním "samopše" patří k nejstarším kulturním plodinám. Je známa svojí vysokou odolností vůči nepřízni počasí, chorobám i škůdcům. Jen minimálně reaguje na hnojení umělými hnojivy a proto je ideální surovinou pro organické zemědělství.
Zrno špaldy je bohaté na fosfor, železo a hořčík, vitamíny skupiny B - především thiamin (B1), riboflavin (B2) a niacin (B3). Špaldová mouka se vyznačuje vysokým podílem lepku (35 - 45 % ve vysoké kvalitě) a bílkovin (16 - 17 %).
Terapeuticky můžeme špaldu použít například při vředech s průjmy ve formě hustých polévek. Při otylosti už svatá Hildegarda předepisovala půst se špaldou a pro vysoký obsah vlákniny je ve formě odvaru vhodná při poškození střevní sliznice.
Dále se špaldě připisují pozitivní účinky na stimulaci imunitního systému, cení se její lehká stravitelnost (neobsahuje antinutritivní substance) a vhodnost při léčení některých alergíi.
Konzumace špaldy vykazuje mnohem nižší toxicitu pro jedince alergické na lepek a v některých případech alergii vůbec nevyvolává.
Diskuze » ŠPALDA
Mohlo by Vás zajímat...
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.