PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
Vitamin A nazývaný také jako axerotol, či antixeroftalmický vitamín (starší názvy). Provitamín z rostlinné stravy se nazývá betakaroten. Vitamín A po chemické stránce je terpenový alkohol s beta-jononovým kruhem. Je velmi citlivý vůči oxidačním činidlům (jeho aktivita se jimi ruší za 4 hodiny), dobře snáší zvýšenou teplotu, škodlivě na něj působí světlo, zvláště UV. Ubývá ho při průmyslovém zpracování jídel, znečištěným prostředím, sledováním televize, při umělém osvětlení, při požívání alkoholu. Vařením zeleniny při 180 °C zcela mizí betakaroten. Betakaroten...
Zpět na článek: VITAMIN A (RETINOL), BETAKAROTEN
Diskuze je určena pouze pro výměnu informací a zkušeností mezi návštěvníky stránek a nevyjadřuje názory serveru.
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.