PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
Vitamin A nazývaný také jako axerotol, či antixeroftalmický vitamín (starší názvy).< p> Provitamín z rostlinné stravy se nazývá betakaroten. Vitamín A po chemické stránce je terpenový alkohol s beta-jononovým kruhem. Je velmi citlivý vůči oxidačním činidlům (jeho aktivita se jimi ruší za 4 hodiny), dobře snáší zvýšenou teplotu, škodlivě na něj působí světlo, zvláště UV. Ubývá ho při průmyslovém zpracování jídel, znečištěným prostředím, sledováním televize, při umělém osvětlení, při požívání alkoholu. Vařením zeleniny při 180 °C zcela mizí betakaroten.< p> < p>...
Zpět na článek: VITAMIN A (RETINOL), BETAKAROTEN
Diskuze je určena pouze pro výměnu informací a zkušeností mezi návštěvníky stránek a nevyjadřuje názory serveru.
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.
Tento web používá soubory cookie.
Aby webové stránky fungovaly tak, jak je znáte, a abyste rychle našli to, co hledáte, a nezobrazovaly se vám produkty, které vás nezajímají, potřebujeme od vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech. Soubory cookie můžete zakázat (kromě technických = nutných k provozu stránek) po kliknutí na tlačítko „Nesouhlasím“. Více informací o souborech cookie...