PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
Popis a výskyt:
Matečná rostlina je kakaovník pravý (Theo-broma cacao L.) z čeledi lejnicovitých (Sterculiaceae). Je to asi 6-8 metrů vysoký strom, domácí patrně v oblasti Amazonky, planě rostoucí v tropické Střední a Jižní Americe. Největšími producenty jsou Ghana, Nigerie a Brazílie. Kvete po celý rok, největší sklizeň je však na jaře a na podzim. Plod je žlutá, červená nebo hnědá bobule připomínající okurku, se silným kožovitým oplodím. V bělavé, kašovité dužině je v pěti řadách uloženo 25-30 semen, podobných bobům.
Kakaovník pěstovali Aztékové v kakaových zahradách. Byl to strom velmi vážený, jeho semena sloužila jako platidlo. Do Evropy přivezli znalosti o kakau Španělé, ti také založili první továrnu na výrobu čokolády.
Zpracování:
drogu tvoří klíček, resp. jeho dělohy získané ze semen, které se po vyjmutí z plodů očistí od dužiny a nechají na hromadách několik dní fermentovat. Při enzymatických pochodech, provázejících fermentaci, se převážná část hořčin rozštěpí, vytvoří se vonné látky a semena ztmavnou v důsledku vzniku katechinových tříslovin. Pak se praží při 100-140 C, čímž nabývají charakteristickou vůni a chuť.
Po rychlém ochlazení se na speciálních strojích odstraní osemení. Pak se semena, nebo častěji kakaová drť, melou mezi horkými válci a získá se pastovitá hmota, která chladnutím tuhne. Z ní se lisováním získává tuk - kakaové máslo. Vylisovaný zbytek dává po rozemleti kakaový prášek.
Obsahové látky:
kakaové semeno obsahuje 1-4 % theobrominu, 0,1-0,3 % kofeinu, asi 50 % tuku, 10-15 % škrobu, asi 15 % proteinu. Čerstvá semena obsahují 5-10 % polyfenolů, které se během úpravy mění na barevný komplex, "kakaovou červeň". Jsou přítomny také kondenzované třísloviny a různé vonné látky. Při fermentaci a pražení přechází značná část theobrominu ze semen do osemení.
Využití:
kakaový prášek, kakao, je známá poživatina k přípravě výživného nápoje s mírným stimulačním a diuretickým účinkem vlivem kofeinu a theobrominu. Tzv. "rozpustné" kakao obsahuje alkálie, které zmýdelňují tuk na povrchu jednotlivých částeček a umožňují tak jejich dokonalejší rozptýlení ve vodě nebo v mléce.
Pastovitá kakaová hmota se používá v potravinářství jako základní surovina na výrobu čokolády.
Kakaové máslo (Oleum cacao) se používá v lékárnách na výrobu čípků. Má tu výhodu, že po jejich aplikaci se při tělesné teplotě rozpouští a uvolňuje léčivé látky v něm obsažené.
Diskuze » KAKAOVÉ SEMENO (SEMEN CACAO)
Mohlo by Vás zajímat...
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.