PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
Hořec bsahuje v kořenech tzv. iridoidní hořčiny, třísloviny, silici, 0,05 % amarogenin, 2,0 - 2,5 % genciopikrin, 8 - 10 % minerálních látek, fytosteriny.
Soubor těchto látek zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv a trávicích enzymů, podporuje chuť k jídlu, tvorbu žluče, působí protiprůjmově a proti nadýmání. Větší dávky hořčin však mohou vyvolat nevolnost až zvracení a bolesti hlavy. Čaje s jeho obsahem by měly pít zejména kojící matky.
Diskuze » HOŘEC ŽLUTÝ (GENTIANA LUTEA L.)
Mohlo by Vás zajímat...
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.
Tento web používá soubory cookie.
Aby webové stránky fungovaly tak, jak je znáte, a abyste rychle našli to, co hledáte, a nezobrazovaly se vám produkty, které vás nezajímají, potřebujeme od vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech. Soubory cookie můžete zakázat (kromě technických = nutných k provozu stránek) po kliknutí na tlačítko „Nesouhlasím“. Více informací o souborech cookie...