PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
Papain - enzym rostlinného původu rozkládající bílkoviny. Získává se z mléčné šťávy (latex) nezralých plodů tropického melounovitého stromu Carica papaya L. frakcionováním, odstřeďováním a ultrafiltrací. Výnos je asi 100 g papainu ze stromu za rok. Čím je papája zralejší, tím obsahuje méně enzymu papainu.
Koncentrát z papayové peptidázy nebo papainu účinkuje endoproteolyticky a hydrolyzuje vazby peptidů, amidů a esterů na nichž se podílejí aminokyseliny arginin, lysin a fenylalanin. Optimální aktivita se pohybuje v rozmezí pH 6 - 7.
Na enzymovém preparátu složeného z papainu byly prováděny klinické studie použití proteolytických enzymů v onkologii. Závěrem těchto studíi je to, že enzymová terapie může snížit nepříznivé účinky způsobené radioterapíi a chemoterapíi. Jsou zde také důkazy, že u některých druhů nádorů je možno prodloužit přežití.
Používá se k tenderizování "rozrušení" masa, jako součást tablet napomáhajících trávení, omezuje záněty. V kožním lékařství se používá při léčení ekzémů a nekróz - neprogramovaná (patologická) smrt buňky, ke které dochází v důsledku nevratného narušení některé ze základních buněčných funkcí.
Diskuze » PAPAIN
Mohlo by Vás zajímat...
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.