BMIAlkoholDiskuze×

VYHLEDAT

Zavřít

Aminokyseliny, kyseliny

Anabolika, steroidy

Antioxidanty

Bílkoviny, proteiny

Chemie

Enzymy, koenzymy

Hubnutí, diety, redukce

Kreatin, kre-alkalyn...

Minerální látky

PelMel

Pitný režim

Pohybový aparát

Přídatné látky, aditiva...

Řasy

Rostliny, extrakty, silice

Sacharidy

Tuky, oleje

Vitaminy

Živočišné látky, extrakty

www.nutrion.cz/info

PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.


NUKLEOVÉ KYSELINY (NUCLEIC ACID)

Nukleové kyseliny jsou nositelkami dědičné informace. Díky nim dochází k přenosu dědičných znaků na potomstvo a k evoluci. Nejdůležitější jejich schopností je schopnost replikace. Jejich základními stavebními jednotkami jsou tzv. nukleotidy. Nukleotidy se skládají z pětiuhlíkatého cukru (pentózy), zbytku kys. fosforečné (H3PO4) a dusíkatých bází. Na cukr se váže v pozici 5 onen zbytek kys. fosforečné (esterová vazba) a v pozici 1 N-báze (N-glykosidická vazba). V poloze 3 je pak pentóza připojena přes sousední zbytek kyseliny k sousední pentóze - vzniká tzv. polynukleotidové vlákno.

 

DNA (kyselina deoxyribonukleová) je základní genetická substance, která se přenáší z generace na generací prostřednictvím genů. DNA se nachází v jádrech buněčných a kontroluje produkci bílkovin ve všech buňkách.

 

RNA (kyselina ribonukleová) je sloučenina s dlouhou molekulou, přítomná ve všech buňkách a přenáší instrukce z genů, tedy DNA a řídí spojování aminokyselin do nově se tvořících bílkovin. Tyto kyseliny se používají jako "omlazující prostředek" s hlavním účinkem na pleť a kardiovaskulární systém.

 

Po jejich pravidelném užívání se zlepšuje prokrvení, hydratace a tím i pružnost pokožky, která se stává hladší se zmenšením vrásek. Doporučují se k užívání u různých nemocí s potenciací účinku pomocí B komplexu.

 

U starších lidí se může zlepšit funkce srdeční, celková produkce energie v organismu. Komplex RNA a DNA v přípravcích slouží jako stavební kámen pro tělu vlastní RNA a DNA.

 

Na nukleové kyseliny jsou bohaté obilné klíčky, špenát, mrkev, houby, ryby (sardinky, losos), játra, ovesné vločky a cibule.

aFK

Diskuze » NUKLEOVÉ KYSELINY (NUCLEIC ACID)

Mohlo by Vás zajímat...


Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.

Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.

Twitter NUTRIONczFacebook.com/nutrionczInstagram.com/nutrioncz

Tento web používá soubory cookie.

Aby webové stránky fungovaly tak, jak je znáte, a abyste rychle našli to, co hledáte, a nezobrazovaly se vám produkty, které vás nezajímají, potřebujeme od vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech. Soubory cookie můžete zakázat (kromě technických = nutných k provozu stránek) po kliknutí na tlačítko „Nesouhlasím“. Více informací o souborech cookie...

 

NUKLEOVÉ KYSELINY (NUCLEIC ACID)