BMIAlkoholDiskuze×

VYHLEDAT

Zavřít

Aminokyseliny, kyseliny

Anabolika, steroidy

Antioxidanty

Bílkoviny, proteiny

Chemie

Enzymy, koenzymy

Hubnutí, diety, redukce

Kreatin, kre-alkalyn...

Minerální látky

PelMel

Pitný režim

Pohybový aparát

Přídatné látky, aditiva...

Řasy

Rostliny, extrakty, silice

Sacharidy

Tuky, oleje

Vitaminy

Živočišné látky, extrakty

www.nutrion.cz/info

PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.


KLÍČKY

Konzumace naklíčených semen obilovin, luštěnin a dalších rostlin je postup známý již od dob Aztéků. V 18. století byly pak klíčky cenným zdrojem vitamínu C na lodích jako ochrana před skorbutem a dnes opět jejich význam vzrůstá zejména pro stále se zvyšující podíl příjmu nutričně ochuzených výrobků z vymílané bílé mouky.

 

Mimořádná hodnota naklíčených semen spočívá ve zvýšení hladiny vitamínů. Například v sójových bobech mungo se naklíčením zvýší obsah vitamínu C o 553 %. Tímto procesem také přecházejí polysacharidy klíčků na jednoduché cukry, z nasycených mastných kyselin se stávají polynenasycené, proteiny se rozloží na své stavební kameny, na aminokyseliny. Činností enzymů se tak zvyšuje stravitelnost obilných a luštěninových zrn.

 

Klíčky jsou nejbohatším zdrojem vitamínu E a ve srovnání s bílou moukou obsahují několikanásobně vyšší množství vitamínů skupiny B, vápníku, hořčíku, železa, fosforu a draslíku.

 

Klíčky můžeme konzumovat v sušené formě, která nám dodává zejména uvedené minerální látky. Čerstvé klíčky jsou pak navíc zásobárnou vitamínu C, bioflavonoidů, rostlinných hormonů a enzymů. V každém kousku zeleniny se totiž od okamžiku sklizení neustále snižuje obsah určitých živin, který může po "příchodu" na stůl klesnout až na minimum. Naopak klíčky pěstované v kuchyni produkují vitamíny až do posledního okamžiku před jejich přenesením na talíř. Klíčit můžeme pomocí sítka s miskou a čisté utěrky anebo pomocí plastových či keramických nakličovadel.

 

Dále popsaný postup je vhodný pro všechny semínka s výjimkou vojtěšky a řeřichy, které klíčíme na talíři s vatou - viz. alfa-alfa. Dvě až tři polévkové lžíce vybraných semínek namočíme přes noc do vody. Druhý den vodu slijeme a semínka chvíli proplachujeme pod tekoucí studenou vodou. Po propláchnutí je dáme do misky napevno překryté gázou tak, abychom nádobku mohli obrátit pro okapáni vody. Klíčky 2 až 3x denně proplachujeme a pěstujeme v obrácené poloze na gáze.

 

První dny klíčidlo umístíme na temnější teplé místo, poslední den klíčky vystavíme na přímé světlo. Podle druhu semínka se nám klíčky objeví za 3 až 6 dnů. V originálním klíčidle semínka pouze proplachujeme na sítkách a vyměňujeme vodu v miskách.

 

K naklíčení jsou vhodná prakticky všechna semínka jedlých rostlin. K těm nejčastěji používaným u nás patří čočka, zelená sója (mungo), potravinářská pšenice, čočka a neloupaný zelený hrách.

aFK

Diskuze » KLÍČKY

Mohlo by Vás zajímat...


Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.

Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.

Twitter NUTRIONczFacebook.com/nutrionczInstagram.com/nutrioncz

KLÍČKY