PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
Plody šípku jsou velmi vhodným doplňkovým zdrojem významných látek pro lidský organismus. Plod šípku se skládá ze dvou částí: oranžového části receptakula, které obsahuje organické kyseliny (jablečnou, citrónovou), karotenoidy (lykopin, xanthofyl), 10 - 14 % invertního cukru, 2 % sacharózy, sorbit, třísloviny, a dále matně žlutých semen s obsahem flavonoidů (heterosidy kemferolu, kvercetinu a katechiny).
V čerstvých šípcích je 1 - 6 % směsi kyseliny askorbová (vitaminu C) a dehydroaskorbové.
Existuje tvrzení, že i suché šípky jsou cenným zdrojem vitaminu C. Je to velmi mylné, protože vitamin C je citlivá látka, která je z převážné části rozkládána při horkovzdušném sušení šípků pod vlivem tepla, světla a karamelizačních produktů vznikajících z cukrů.
Sušené drcené šípky jsou však velmi vhodným rostlinným materiálem pro přípravu čaje sloužícího k denní potřebě místo minerálních vod a jako náhrada tekutin; oproti ním má výhody: obsahuje antioxidačně působící katechiny, flavonoidy v semenech zvyšují tvorbu moče (rychlejší vyplavování rozkladných produktů bílkovin), žluče (zlepšení zažívání) a působí mírně spasmolyticky (uvolňování hladké svaloviny střev, naplněných plyny např. při častém používání luštěnin).
Použití: připravuje se odvar (30 min. var) ze 2 - 3 vrchovatých polévkových lžic na 1 litr vody. Čaj je nutné cedit přes husté sítko, aby byly odstraněny drobné chlupy, které jsou v semenech ve velkém množství. Také je vhodné míchat jej s nálevem z adaptogenní rostliny Ocimum sanctum, která snižuje negativní účinky stresových faktorů, desinfikuje zažívací trakt a uvolňuje střevní plyny (potencuje spasmolytický účinek).
Diskuze » ŠÍPKY (ROSA CANINA L.)
Mohlo by Vás zajímat...
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.