PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
Vitamin C (kyselina askorbová) je ve vodě rozpustný vitamín, uplatňující se v organizmu v mnoha chemických pochodech. Jako antioxidant, spolu s vitaminem A, E a dalšími látkami (tzv. scavengery) chrání buňky před poškozením volnými radikály. Dále je nezbytný pro správnou tvorbu kolagenu ve vazivu, obranyschopnost organizmu, vstřebávání železa atd.
Doporučená denní dávka pro dospělého je 40 - 60 mg, v určitých situacích se může výrazně zvýšit:
těžký trénink, namáhavá práce, infekční nebo nádorové onemocnění, těhotenství, kouření.
V přirozené stravě se vitamin C vyskytuje v zelenině (papriky, dále rajčata, brambory ...), ovoci (ananas, šípky, kiwi, černý rybíz, citrusy ...) či játrech.
Nedostatek vitaminu C se projevuje únavou, slabostí, krvácivými projevy (dásně. kůže, svaly), záněty dásní až vypadáváním zubů (kurděje). U dětí poruchami růstu.
Mimo nedostatku v potravě může být příčinou onemocnění zažívacího traktu se špatným vstřebáváním.
Velmi vysoké dávky naopak mohou způsobit šťavelanové ledvinové kameny.
Vhodná strava normálně zajistí dostatek vitaminu C (např. 100 g papriky obsahuje 100-160 mg, 100 g kiwi 60 mg vitaminu C). V případě špatného složení potravy či zvýšené potřeby je na trhu dostupná celá řada preparátů s vitamínem C.
Diskuze » Vitamin C
Mohlo by Vás zajímat...
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.