PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
Latinský název je Ferrum. Chem. značka Fe. V Mendělejevově tabulce prvků jej řadíme mezi kovy. Celková zásoba v těle je u mužů 3,5 - 4,5 g u žen je to méně okolo 2,5 g, 57 % celkového železa je obsaženo v červených krvinkách, 7 % ve svalech v tzv. myoglobinu, 16 % je vázáno ne enzymy na tzv. metaloenzymy a 20 % je uskladněno v játrech.
Železo je nezbytným prvkem, protože je součástí hemoglobinu a ten je obsažen v červených krvinkách. Červené krvinky mají za úkol v našem těle obstarávat rozvoz kyslíku ke všem orgánům a tkáním. Vazbu kyslíku na červenou krvinku obstarává již zmíněný hemoglobin. Hemoglobin je bílkovina, která se skládá ze čtyř subjednotek, z nichž každá obsahuje hem. Hem je komplex porfyrinu a Fe2. Každé ze čtyř Fe2 váže reverzibilně jednu molekulu kyslíku. Hemoglobinu je u mužů 150 - 160 g/l a u žen 140 - 145 g/l. Železo se dále podílí na obranyschopnosti organismu a dále na mnohých enzymatických reakcích, protože je součástí velkého počtu enzymů.
Sideropenie je nedostatek železa v organismu. Rozeznáváme tři stadia při rozvoji sideropenie.
Příčiny sideropenie jsou:
Příznaky - v prvních dvou stádíich se v celku žádné příznaky neprojevují, ale jedinci, kteří se nacházejí v tomto stavu mohou být náchylnější k virovým a bakteriálním onemocněním a to i opakované, dále zvýšená únava a malá odolnost proti stresu. Ve třetím stadiu už dochází k celé škále příznaků. Jedním z největších je při rozvinuté anémíi bledost a celkový nezdravý vzhled člověka, dále je to dušnost, krátký a rychlý dech, bolesti hlavy, iritační stavy, zažívací potíže, zácpa, nadýmání. Dalšími příznaky jsou poruchy v tvorbě kůže, vypadávání vlasů a nehtů, bolavé ústní koutky.
Přebytek železa v organismu je jev daleko vzácnější a většinou souvisí s vrozenými poruchami a chromozomálními aberacemi. Tyto choroby mají v populaci nízkou incidenci.
Pokrmy s obsahem železa: všechny vnitřnosti (ledvinky, játra, srdce), melasa, ústřice, pivní kvasnice, čočka, meruňky, mandle, špenát. V menší míře houby, kokosové ořechy, čerstvý hrášek, oříšky, fazole, vejce, kuřata, hovězí maso.
Železo se samo o sobě špatně vstřebává a má také dost svých nepřátel, kteří mu tuto úlohu ještě ztěžují. Absorpce železa je snižována fosfoproteiny, obsaženými ve vejcích, rovněž na vstřebávání mají vliv zácpa a záněty tlustého střeva. Kdo pije kávu nebo čaj potřebuje stravu obzvláště bohatou na železo, z léků např. snižuje vstřebávání železa obyčejný aspirin.
Dávkování: denní doporučené dávkování je od 10 do 18 mg/den. Ženy v těhotensví a kojící matky by měly přijímat železa více, ale po dohodě se svým lékařem. Je lepší požívat železo ve formě chelátů jako rozpustných komplexů s bílkovinami. Vstřebání železa podporuje vitamin B12, B6, kyselina listová a vitamin C. Proto by se železo mělo brát jako doplněk spolu s těmito vitaminy. Naopak, neberte železo s vitaminem E. Ti dva se nemají radí a ničí jeden druhého.
Obsah železa v některých potravinách:
Potravina (100 g) | železo (mg) |
čočka | 9,0 |
fazole | 6,9 |
pšenice | 5,9 |
hrách | 4,7 |
petrželová nať | 4,7 |
ovesné vločky | 3,8 |
žito | 3,7 |
lískové oříšky | 3,4 |
špenát | 3,0 |
jablka | 2,2 |
brambory | 1,0 |
rýže | 0,8 |
hovězí maso | 3,3 |
vepřové maso | 3,5 |
kravské mléko | 0,1 |
tavený sýr | 0,6 |
Diskuze » ŽELEZO (Ferrum)
Mohlo by Vás zajímat...
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.