PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
Cholin - příbuzný inositolu a je tvořen z methioninu za přítomnosti vitaminu B12 a kyseliny listové.
Má lipotropický účinek, podílí se na využití tuků a cholesterolu. Spolu s betainem a methioninem zajišťuje přepravu tuků do buněk. V organismu je cholin stavební látkou pro acetylcholin.
Acetylcholin je důležitým neurotransmiterem, který zajišťuje přenos nervových vzruchů do mozku a do nervosvalové ploténky. Ta zajišťuje koordinaci pohybů pod dohledem řídícího mozkového centra. Patří mezi tzv. vitageny, které na rozdíl od vitaminů mají zřejmě pro org. význam i jako stavební a energetické zdroje. Předpokládá se jeho ochranný účinek na jaterní buňky, působí preventivně proti tukové degeneraci jater, účinkuje příznivě u nervových poruch.
Jeho nedostatek vede patrně ke zvýšené citlivosti vůči některým rakovinotvorným látkám. Dochází k tukové degeneraci jaterního parenchymu, onemocnění ledvin, snížené snášenlivosti tuků, zvýšené hladině cholesterolu LDL, nervosvalovým poruchám, tvorbě žlučových kamenů. Je obsažen ve žloutku, mléce, sóji, pivovarských kvasnicích, zelené listové zelenině.
Interakce: v účinku je inaktivován alkoholem, antibiotiky, kuchyňskou úpravou jídel.
Dávky: nejsou stanoveny, ale 1 - 3 g/den by měly být dostačující. Léčebné dávky se pohybují okolo 6 g/den.
Upozornění: při podávání vysokých dávek cholinu je třeba také suplementovat vitamin B6, který je dodáváním cholinu spotřebováván.
Obsah cholinu v některých potravinách:
Potravina | Cholin (mg) |
pšeničné klíčky (110 g) | 2820 |
burské oříšky (110 g) | 1113 |
telecí játra (100 g) | 850 |
šunka (100 g) | 800 |
loupaná rýže (110 g) | 586 |
pstruh (100 g) | 580 |
hovězí zadní (100 g) | 453 |
celé vajíčko (1 velké) | 394 |
Diskuze » CHOLIN
Mohlo by Vás zajímat...
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.