BMIAlkoholDiskuze×Menu

VYHLEDAT

Zavřít

Aminokyseliny, kyseliny

Anabolika, steroidy

Antioxidanty

Bílkoviny, proteiny

Chemie

Enzymy, koenzymy

Hubnutí, diety, redukce

Kreatin, kre-alkalyn...

Minerální látky

PelMel

Pitný režim

Pohybový aparát

Přídatné látky, aditiva...

Řasy

Rostliny, extrakty, silice

Sacharidy

Tuky, oleje

Vitaminy

Živočišné látky, extrakty

www.nutrion.cz/info

PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.


RYBÍ TUK (zdroj Omega-3)

Původně byl rybí tuk používán do svícnů a ke zpracování kůží, ale již ve středověku se stal společně se sušenými rybami jedním z nejdůležitějších exportních artiklů Norska a od 17. století je používán jako léčivo.

 

Rybí tuk je přirozeným zdrojem vitamínů A a D a nenasycených mastných kyselin (Omega-3), které při dlouhodobém příjmu dokáží příznivě ovlivňovat funkci srdce a krevního oběhu, správný vývoj mozku, kostí a zraku. Podporuje zdravý vývoj kůže a je nenahraditelný i pro správný vývoj plodu dítěte v těle matky.

  • snižuje riziko srdečních onemocnění
  • snižuje krevní tlak a srážlivost krve
  • snižuje množství triglyceridů (krevní tuk), hladinu LDL cholesterolu
  • pomáhá při psychických potížích, schizofrenii
  • působí proti zánětům cév, kloubů, střev
  • snižuje menstruační bolesti
  • zlepšuje pleť, pomáhá při kožních onemocněních (lupus, lupenka)
  • příznivě působí na rozvoj dětského mozku

 

Závěry studie kanadského institutu při Université Laval zabývajícího se metabolismem omega-3 mastných kyselin prokázaly, že rybí tuk je velmi vhodný k posilování svalů. Omega-3 mastné kyseliny jsou v něm bohatě zastoupeny a výrazně umocňují výstavbu svalové hmoty. Rybí tuk tak může přispět i k lepším výnosům při chovu masného dobytka.

 

Omega-3 mastné kyseliny mohou být účinné v boji s rakovinou prsu a při udržování zdravé tkáně prsu. Pokusy na zvířatech také ukazují, že se tumory prsu vyskytují méně často, je-li rybí tuk součástí potravy.

 

Rybí tuk může být účinný v prevenci rakoviny tlustého střeva. U sledovaných pacientů, kteří užívali 4400 mg rybího tuku denně, se tvořilo mnohem méně karcinogenních látek spojených s rakovinou tlustého střeva než u pacientů užívajících placebo.

 

Kontraindikace:

neužívat při poruchách krevní srážlivosti, užíváte-li jiné léky proti srážlivosti,  min. 2 dny před a po chirurgickém zákroku, při cukrovce (dávky Omega-3 nad 2g mohou zvyšovat hladinu krevního cukru).

 

Ve 100ml rybího tuku je obsaženo cca 20 mg vitamínu A, 200 mikrogramů vitamínu D. Doporučuje se kombinovat s vitamínem E. Doporučená dávka je 3x denně 1 - 2 gramy.

aFK

Diskuze » RYBÍ TUK (zdroj Omega-3)

Mohlo by Vás zajímat...


Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.

Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.

Twitter NUTRIONczNutrionCz Google+Facebook.com/nutrionczInstagram.com/nutrioncz

RYBÍ TUK (zdroj Omega-3)