PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
Původně byl rybí tuk používán do svícnů a ke zpracování kůží, ale již ve středověku se stal společně se sušenými rybami jedním z nejdůležitějších exportních artiklů Norska a od 17. století je používán jako léčivo.
Rybí tuk je přirozeným zdrojem vitamínů A a D a nenasycených mastných kyselin (Omega-3), které při dlouhodobém příjmu dokáží příznivě ovlivňovat funkci srdce a krevního oběhu, správný vývoj mozku, kostí a zraku. Podporuje zdravý vývoj kůže a je nenahraditelný i pro správný vývoj plodu dítěte v těle matky.
Závěry studie kanadského institutu při Université Laval zabývajícího se metabolismem omega-3 mastných kyselin prokázaly, že rybí tuk je velmi vhodný k posilování svalů. Omega-3 mastné kyseliny jsou v něm bohatě zastoupeny a výrazně umocňují výstavbu svalové hmoty. Rybí tuk tak může přispět i k lepším výnosům při chovu masného dobytka.
Omega-3 mastné kyseliny mohou být účinné v boji s rakovinou prsu a při udržování zdravé tkáně prsu. Pokusy na zvířatech také ukazují, že se tumory prsu vyskytují méně často, je-li rybí tuk součástí potravy.
Rybí tuk může být účinný v prevenci rakoviny tlustého střeva. U sledovaných pacientů, kteří užívali 4400 mg rybího tuku denně, se tvořilo mnohem méně karcinogenních látek spojených s rakovinou tlustého střeva než u pacientů užívajících placebo.
Kontraindikace:
neužívat při poruchách krevní srážlivosti, užíváte-li jiné léky proti srážlivosti, min. 2 dny před a po chirurgickém zákroku, při cukrovce (dávky Omega-3 nad 2g mohou zvyšovat hladinu krevního cukru).
Ve 100ml rybího tuku je obsaženo cca 20 mg vitamínu A, 200 mikrogramů vitamínu D. Doporučuje se kombinovat s vitamínem E. Doporučená dávka je 3x denně 1 - 2 gramy.
Diskuze » RYBÍ TUK (zdroj Omega-3)
Mohlo by Vás zajímat...
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.