BMIAlkoholDiskuze×

VYHLEDAT

Zavřít

Aminokyseliny, kyseliny

Anabolika, steroidy

Antioxidanty

Bílkoviny, proteiny

Chemie

Enzymy, koenzymy

Hubnutí, diety, redukce

Kreatin, kre-alkalyn...

Minerální látky

PelMel

Pitný režim

Pohybový aparát

Přídatné látky, aditiva...

Řasy

Rostliny, extrakty, silice

Sacharidy

Tuky, oleje

Vitaminy

Živočišné látky, extrakty

www.nutrion.cz/info

PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.

» PelMel


CO S VYSOKÝM TLAKEM?

Hypertenze je onemocnění charakterizované zvýšeným krevním tlakem ve velkém oběhu. Jedná se o jednu z nejčastěji se vyskytujících poruch, jejíž příčina je však často neznámá, Hypertenzi někdy může vyvolat jiné onemocnění, například nemoc ledvin nebo nadledvinek. Hypertenze zvyšuje nároky na levou srdeční komoru, která musí čerpat krev proti vyššímu tlaku, postupně hypertrofuje a při déle trvajícím vysokém tlaku hrozí až srdeční selhání, Současně může docházet i k zrychlení aterosklerózy, rozvoji ischemické choroby srdeční, cévním mozkovým příhodám a postižení ledvin.

 

Hypertenze je poměrně běžná porucha, ale právě pro vysokou závažnost zde uvedených komplikací je třeba jí věnovat náležitou pozornost a vysoký krevní tlak pravidelně kontrolovat. V terapii opět stojí na předním místě úprava životosprávy, tedy především snížení nadváhy, odstranění stresových situací, omezení příjmu soli, vyloučené kouření a aktivní odpočinek.

 

Normální hodnota systolického krevního tlaku je 120 mm rtuťového sloupce, diastolického 80 mm. Na zvýšení tlaku se jednoznačně podílí hormon adrenalin uvolňovaný z nadledvinek při stresových situacích, dále příjem vysokého množství soli, častý příjem nepřirozených stimulancíi, např. kofeinových nápojů, ale i užívání některých antikoncepčních přípravků. Varovnými signály počínající hypertenze jsou bolesti hlavy, problémy s ledvinami, rychlý tep nebo poruchy vidění. Zejména u dospělých s hypertenzí v rodinné anamnéze je vhodné nejméně 2x ročně kontrolovat krevní tlak a v případě uvedených potíží rychlé vyhledání lékaře.

 

Praktické rady

Maximálně omezte příjem soli. K tomu však většinou nestačí pouhé snížení domácího dosolování, protože daleko větším nebezpečím pro cévy je množství soli, obsažené v již hotových výrobcích a polotovarech. Až 75% denního příjmu NaCl pochází právě z polotovarů a fast food stravy. Na druhé straně podle sledování některých amerických univerzit existuje v populaci asi 15% lidí, kteří ani při hypertenzi nereagují na změnu v příjmu NaCl nebo reagují opačně, to znamená zvýšením krevního tlaku. Z diety dále vylučte glutamát sodný, jedlou sodu, solí konzervované maso a zeleninu a omezte i sójovou omáčku.

 

Zejména při současné nadváze a zácpě je nezbytný denní příjem potravin s vysokým obsahem vlákniny a případně i suplementace jablečnou vlákninou. K nejlepším zdrojům různých typů vlákniny patří ovesné vločky, pšeničné klíčky, zelenina, ovoce, celozrnné produkty a luštěniny.

 

Nejlepším ochranným opatřením pro cévy je dieta s co nejnižším obsahem živočišných tuků.

V případě nadváhy pracujte na jejím snížení. Nespoléhejte se na zázraky, které by vás měli zeštíhlit v průběhu spánku a bez omezování. Naopak je třeba si denně zacvičit a rozproudit krev i lymfu. Při hypertenzi doporučuji svižnou chůzi, plavání nebo zahradničení.

Nekonzumujte potraviny obsahující fenylalanin (NutraSweet) a L-tyrosin. Obě látky zvyšují krevní tlak.

 

Nekuřáctví a omezení alkoholu, mimo kvalitního vína, je samozřejmou součástí dietního režimu.

 

Všem pacientům s hypertenzí doporučuji pravidelnou konzumaci celeru, který obsahuje silně působící antihypertenzivum rostlinné říše, n-butylftalid. Dalším významným přirozeným lékem je česnek. Česnek uvolňuje hladké svalstvo cévních stěn stejně jako cibule.

U hypertoniků je často zjištěn nedostatek vitamínu C, což znamená další důvod ke zvýšení příjmu čerstvé zeleniny a ovoce.

 

Někteří odborníci považují hypertenzi za nemoc vyvolanou více nedostatkem vápníku než běžně uváděným nadbytkem sodíku. Jedna z teoríi vysvětluje příznivý efekt přídavku vápníku diuretickým působením tohoto minerálu a dalším potlačením uvolňování hypertenzně působícího parathormonu. Dobrým zdrojem vápníku je i mléko, u kterého však souhrn nepříznivých účinků často překoná pozitivní působení. Naopak, za účelem získání vápníku je vhodné jíst co nejvíce zelené listové zeleniny, ořechů, semínek a luštěnin.

 

Fytoterapie

Zvýšený krevní tlak je komplexním, velmi závažným onemocněním, které je pokládáno za první rizikový faktor ve vývoji těžkých poruch oběhového systému, jenž končí oběhovou nedostatečností. Hypertenze má tři stupně; v těžších případech je vázána na komplikace v cévním řečišti a na poruchy srdce. V těchto případech je vždy nutná opatrnost v používání čajů, protože zvýšené množství tekutin může komplikovat oběhové poruchy a pacientovi spíše přitížit.

 

Pro právě popsanou závažnost poruchy se pomocné fytoterapeutické prostředky prakticky používají jen v koncentrované formě - to znamená v podobě extraktů (kapek), tablet a tobolek. Základ tvoří antisklerotika - extrakty z hlohových drog, jmelí, česneku, rozmarýnu, doplněné tokoferoly, flavonoidy z Ginkgo biloba a sojovým lecitinem.

 

Vhodná suplementace

Hypertenze v bodech

  • jedná se o jednu z nejčastěji se vyskytujících poruch, jejíž příčina je však často neznámá
  • na zvýšení tlaku se jednoznačně podílí hormon adrenalin uvolňovaný z nadledvinek při stresových situacích
  • nejlepším ochranným opatřením pro cévy je dieta s co nejnižším obsahem živočišných tuků
  • u hypertoniků je často zjištěn nedostatek vitamínu C
aFK

Diskuze » CO S VYSOKÝM TLAKEM?

Mohlo by Vás zajímat...


Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.

Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.

Twitter NUTRIONczFacebook.com/nutrionczInstagram.com/nutrioncz

Tento web používá soubory cookie.

Aby webové stránky fungovaly tak, jak je znáte, a abyste rychle našli to, co hledáte, a nezobrazovaly se vám produkty, které vás nezajímají, potřebujeme od vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech. Soubory cookie můžete zakázat (kromě technických = nutných k provozu stránek) po kliknutí na tlačítko „Nesouhlasím“. Více informací o souborech cookie...

 

CO S VYSOKÝM TLAKEM?