BMIAlkoholDiskuze×

VYHLEDAT

Zavřít

Aminokyseliny, kyseliny

Anabolika, steroidy

Antioxidanty

Bílkoviny, proteiny

Chemie

Enzymy, koenzymy

Hubnutí, diety, redukce

Kreatin, kre-alkalyn...

Minerální látky

PelMel

Pitný režim

Pohybový aparát

Přídatné látky, aditiva...

Řasy

Rostliny, extrakty, silice

Sacharidy

Tuky, oleje

Vitaminy

Živočišné látky, extrakty

www.nutrion.cz/info

PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.


ROZMARÝN LÉKAŘSKÝ (ROZMARINUS OFFICINALIS L.)

Rozmarýn obsahuje v listech silici (1 - 2,5 % prchavý olej) s obsahem bornylacetátu (5-6 %), borneolu (8 -10 %), kafru, cineolu (15 -30 %), dále hořčiny, třísloviny (8 -10 %) a flavonoidy.

 

Komplex těchto látek povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje tvorbu žaludečních šťáv, působí proti nadýmání, zvyšuje tok žluče, podporuje trávení tuků a zmírňuje potíže vyvolávané tučným a objemným jídlem.

 

Přítomná silice však v nadměrných dávkách překrvuje sliznice, ledviny i oblast malé pánve, může způsobit i krvácení. Proto je vhodné používat listů jen v malých váhových množstvích a ve vhodných směsích s jinými trávení upravujícími rostlinami.

Lidé s chorobami jater, ledvin, vředovou chorobou žaludku a dvanáctníku, se zánětem střev, menstruující a těhotné ženy by se čajům s rozmarýnem měli raději zcela vyhnout.

 

Při zevním použití působí složky silice, zejména kafr a cineol, místní překrvení, čehož lze využít například při revmatických bolestech.

 

Při použití jako koření, v malých dávkách, nepředstavuje rozmarýn žádné riziko. Rozmarýn se používá nejčastěji ve formě čaje: zalijeme 1 kávovou lžičku sušené rostliny šálkem vařící vody a necháme 5 až 10 minut louhovat, poté slijeme. Užíváme maximálně dva šálky denně.

aFK

Diskuze » ROZMARÝN LÉKAŘSKÝ (ROZMARINUS OFFICINALIS L.)

Mohlo by Vás zajímat...


Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.

Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.

Twitter NUTRIONczFacebook.com/nutrionczInstagram.com/nutrioncz

Tento web používá soubory cookie.

Aby webové stránky fungovaly tak, jak je znáte, a abyste rychle našli to, co hledáte, a nezobrazovaly se vám produkty, které vás nezajímají, potřebujeme od vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech. Soubory cookie můžete zakázat (kromě technických = nutných k provozu stránek) po kliknutí na tlačítko „Nesouhlasím“. Více informací o souborech cookie...

 

ROZMARÝN LÉKAŘSKÝ (ROZMARINUS OFFICINALIS L.)