PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
» PelMel
Ubisol-AquaTM technology
Jde o novou technologii, která umožňuje solubilizovat ve vodě nerozpustné sloučeniny, např. rybí olej. Vzniká tak jedinečná příležitost pro přísun n-3 mastných kyselin a jiných lipofilních sloučenin do potravin, nápojů a nutričních produktů. Licenci k této technologii má společnost (bio-science company) Zymes LLC.
Technologie Ubisol-AquaTM
Je založena na vytváření komplexu aktivní látky s Ubisol-AquaTM, což je skupina patentovaných neutrálních, neiontových nosičů pro sloučeniny nerozpustné ve vodě. Do této skupiny nosičů patří sloučeniny označené jako PTSTM, PCSTM a PSSTM. Ve vodě nerozpustná látka, která se má rozpustit, vytvoří komplex s Ubisol-AquaTM, který má jak hydrofobní, tak hydrofilní subsekce. Jestliže dojde ke smísení s vodou, samovolně se vytvoří micelární uskupení s hydrofobním středem a hydrofilním vnějším pláštěm. Když napr. PTSTM solubilizuje koenzym Q10, vytvoří se v roztoku nanomicely o velikosti 22?7 nm. Micely nanorozměru poskytují oproti existujícím technologíim solubilizace řadu výhod. Solubilizovaný komplex je rozpustný ve vodě i v lipidu, je stabilní v širokém okruhu teplot (-80 až 120 °C) i pH (2,0-8,0), při změnách fází (zmrazování, tavení). Pomocí technologie Ubisol-AquaTM se úspěšně solubilizovala řada biologicky aktivních látek, přičemž koenzym Q10 (HQOTM) získal status GRAS (obecně se považuje za nezávadný). V březnu 2007 firma oznámila, že se jí podařila solubilizace n-3 mastných kyselin (DHA/EPA/ALA).
NutraLeaseTM
Jde o patentovaný systém dodávky strukturovaných lipidů o velikosti nanočástic. Systém vyvinula izraelská společnost Mishor Adumin. Výhodou je vyšší rozpustnost ve vodném i lipidovém prostředí. Rovněž je zvýšena biologická využitelnost některých sloucenin s prospěchem pro zdraví, které by jinak v lidském těle nebyly funkční. Tím, že se sloučeniny zapouzdřují, se dosahuje jejich vynikající stability v širokém okruhu pH, dále ochrany vůči oxidaci, enzymové reakci a hydrolýze. Distributorem NutraLeaseTM je firma P.L. Thomas. Uvedený systém umožňuje výrobu čirých nápojů sestavených z dříve nerozpustných přísad.
NetColors (Nano Encapsulation Technology)
Nová řada přírodních barviv od Wild Flavors se vyrábí spojením nanotechnologie se zapouzdrováním. Barviva lze tak použít i tam, kde to až dosud bylo problematické. Výrobky se prodávají pod názvem NetColors (např. kurkuma a antokyaniny). Mají velikost částic 30 nm a to jim dává řadu výhod, např. jsou více odolné vůči světlu a teplu, jsou více rozpustné a lépe si zachovávají svoje vlastnosti ve výrobku, do kterého byly přidány.
V dubnovém vydání časopisu Journal of Nanotechnology se uvádí, že vědci z Johns Hopkins Medicine (USA) a University of Delhi (Indie) zkoumají potenciální zdravotní prospěch kurkuminu zapouzdřeného do nanočástic (nanospheres). Tradiční kurkumin je nerozpustný, prochází střevy aniž by se dostal do krevního řečiště. Kurkumin zapouzdřený do nanočástic o velikosti 50 nm se snadněji absorbuje do krevního řečiště. Výsledný "nano-curry" má pozitivní vliv na organismus při nemocech jako je rakovina, cystická fibróza, Alzheimerova choroba.
Diskuze » NANO-technologie v potravinách
Mohlo by Vás zajímat...
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.