PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
Hořec bsahuje v kořenech tzv. iridoidní hořčiny, třísloviny, silici, 0,05 % amarogenin, 2,0 - 2,5 % genciopikrin, 8 - 10 % minerálních látek, fytosteriny.
Soubor těchto látek zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv a trávicích enzymů, podporuje chuť k jídlu, tvorbu žluče, působí protiprůjmově a proti nadýmání. Větší dávky hořčin však mohou vyvolat nevolnost až zvracení a bolesti hlavy. Čaje s jeho obsahem by měly pít zejména kojící matky.
Diskuze » HOŘEC ŽLUTÝ (GENTIANA LUTEA L.)
Mohlo by Vás zajímat...
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.